ERC reclama a Sánchez tirar endavant els indults, però li retreu les "posades en escena operístiques"

Puigdemont critica l'acte de dilluns de Sánchez i l'emmarca en una "operació de màrqueting"

2 min
Marta Vilalta, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPedro Sánchez tornarà a Barcelona aquest dilluns –aquest divendres ja va ser a la capital catalana clausurant les jornades del Cercle d'Economia– per defensar els indults i el seu programa pel "retrobament" en una conferència al Liceu. No hi anirà a escoltar-lo presencialment cap representant del Govern i fins i tot l'ANC ha contraprogramat la visita de Sánchez amb un acte davant del Liceu. L'independentisme no vol donar ales al president espanyol ni que de la concessió dels indults en tregui cap rèdit polític. La prova han estat les paraules de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, d'aquest dissabte, en què ha censurat al president espanyol que vingui a Catalunya a fer "posades en escena operístiques" quan hi ha "milers de represaliats per l'estat espanyol i la causa contra l'independentisme continua vigent".

"El que calen són solucions i passen per l'amnistia i l'autodeterminació", ha apuntat en la seva intervenció en obert abans del consell nacional del partit. Ara bé, Vilalta ha reclamat al govern espanyol que, mentre no es materialitzin aquestes dues propostes, els indults són una via per alliberar els dirigents independentistes: "Acabarà amb el patiment dels presos, però la repressió seguirà estant aquí, el conflicte polític seguirà vigent". De fet, la portaveu d'ERC ha tornat a exigir a Sánchez que si ha de tirar endavant la mesura, que ho "faci", però que "deixi d'especular-hi".

També ha criticat l'acte de dilluns de Pedro Sánchez l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Ho veu com una "operació de màrqueting" i afirma: "Penseu que els del reencuentro són els mateixos que ens van dir que allò amb en Biden va ser un encuentro".

Vilalta ha insistit a abordar el conflicte "amb determinació, empatia i mà estesa" i ha tornat a apostar per reprendre la taula de diàleg amb l'Estat per arribar a un referèndum "acordat". "Acabarà arribant", ha dit, convençuda que és el que "demanen la majoria de catalans" i un dels "grans consensos" de país.

La renovació de l'executiva d'ERC

En el consell nacional d'aquest dissabte, ERC ha ratificat la renovació de la seva executiva amb la vista posada, ha dit Vilalta, en les eleccions municipals del 2023 per "enfortir" el partit. Entre els canvis més rellevants que ja va explicar la formació aquesta setmana hi ha les incorporacions de l'exconsellera Alba Vergés i l'exregidor de Badalona Oriol Lladó.

Divendres l'ANC va convocar un acte davant del Liceu per contraprogramar Sánchez, i aquest dissabte ho han fet també els CDR, que han convocat una protesta a plaça Catalunya a partir de les 10 del matí. La CUP, per la seva banda, també ha preparat una roda de premsa davant del teatre.

Missatge dels comuns a Sánchez

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, també ha enviat un missatge a Pedro Sánchez, amb qui els comuns comparteixen govern a l'Estat. La dirigent lila li ha reclamat que en la conferència de dilluns no parli com a "secretari general del PSOE", sinó que ho faci com a "president d'un govern de coalició". I, en aquest sentit, li ha demanat que es faci "seves" les propostes dels ministres d'Unides Podem en qüestions com l'habitatge, però també en la resolució del conflicte català. Així, Albiach ha defensat la "fi de la repressió", el reconeixement nacional de Catalunya, una hisenda pròpia, "més autogovern" i arribar a un acord a la taula de diàleg que sigui votat per tots els catalans com les línies que defensa el partit lila.

Albiach ha volgut evidenciar també que l'estratègia del PP d'oposar-se a la llibertat dels presos té cada cop menys suports. "Estan cada dia més sols demanant venjança mentre nosaltres demanem justícia", ha afirmat Albiach en la seva intervenció al consell nacional de Catalunya en Comú d'aquest dissabte.

stats