Reunió JxCat-ERC per enfilar la investidura

Vilalta afirma que la imputació de Borràs és un "escull" i no garanteix la presidència del Parlament a JxCat

4 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

En plenes negociacions per configurar el nou executiu, ERC ha deixat clar avui que no aposta per la via unilateral, tot i que l'independentisme hagi superat per primer cop el 50% dels vots. Així ho ha advertit la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en una entrevista a RTVE. "Aquest no és un Govern per tornar a la unilateralitat", ha assenyalat Vilalta, que ha considerat que ha de ser una legislatura de diàleg. "De les urnes en surt reforçada la idea del referèndum i la negociació amb l’Estat", ha conclòs.

La dirigent republicana ha dit que no creu que aquest plantejament dificulti les converses amb JxCat. "Creiem que s’avindran a la via de la negociació, perquè a la taula de diàleg hi havia el president Torra i una representació del partit". En aquest sentit, ha avisat que per als republicans la taula de diàleg serà "una prioritat". "La negociació s’ha d’estirar i portar fins al límit", ha afegit, mostrant així l'aposta del seu partit per reprendre el diàleg amb l'Estat.

Sobre les desavinences amb JxCat de la legislatura passada, Vilalta ha dit que el lideratge d’ERC "pot canviar les coses", però ha admès que "cal reconstruir confiances i refer les bases". També ha reconegut que la imputació de Laura Borràs pot ser "un escull" en les negociacions per formar el nou Govern, ja que, com ha remarcat, les "complica", i ha donat per fet que aquesta qüestió serà present en les converses. "Veurem com avancen les negociacions, però ara per ara volem mantenir la discreció", s'ha limitat a dir, quan li han tornat a preguntar sobre aquesta qüestió. També ha obert la porta al fet que JxCat no assumeixi la presidència del Parlament com li tocaria per la correlació de forces després de les eleccions. "Volem que hi hagi més actors, però és indubtable –ha dit– que JxCat ha de tenir un pes important", tot i que ha ressaltat que "això no va de càrrecs sinó de polítiques".

La secretària general adjunta d'ERC ha tret ferro al fet d'haver iniciat converses primer amb la CUP i no pas amb JxCat. "Amb JxCat hi tenim una interlocució diària i la CUP és clau per tenir la majoria independentista pel seu increment de vots i per reforçar el carril esquerra" del nou executiu, ha exposat. Sí que ha descartat l'opció que va planetjar dijous el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, d'un Govern d'ERC i els comuns amb l'abstenció dels socialistes. "No és la prioritat ni l’aposta d’ERC, i ho descartem completament", ha afirmat, abans de reiterar que aposten per un executiu ampli que inclogui tot el sobiranisme, citant el cas de Lleida sumant-hi la CUP o també l’aprovació dels pressupostos, que va comptar amb el suport dels comuns. "Volem un Govern ampli que representi el 3-O", ha conclòs.  

Revisar el model policial al Parlament

A l'entrevista, Vilalta també ha dit que comparteix la unitat d’acció de JxCat i la CUP perquè es canviï el model policial. "S’ha de revisar, però no podem deixar el cos sense instruments", ha afirmat, abans de dir que s'ha de debatre al Parlament. "És el lloc on pertoca fer-ho", ha argumentat. També ha evitat demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, tal com reclama la CUP per l'actuació dels Mossos en les protestes per l'empresonament del cantant Pablo Hasél. "Han d’assumir responabilitats els que han comès males pràctiques per la seva actuació concreta", ha dit.

Un altre actor de la CUP, en contra d'entrar al Govern

Paral·lelament a les negociacions amb ERC i JxCat, el debat intern sobre el paper que ha de jugar la CUP a les propera legislatura continua. A les portes del consell polític que se celebrarà el proper dissabte on la formació anticapitalista ja ha avisat que no prendrà cap decisió definitiva, els diferents actors de la candidatura es van posicionant després que ho fessin els dos grans sectors de l’organització. Si dilluns Poble Lliure deixava clar que la CUP ha de "contribuir a la formació d'un nou Govern" amb un "programa de mínims", i dimecres Endavant contraatacava defensant mantenir-se a l’oposició per no "participar en un govern autonòmic sota la tutela d’Esquerra i Junts", avui Lluita Internacionalista (LI), que forma part de la candidatura, ha secundat el plantejament dels segons. 

L’organització trotskista, crítica com Endavant a l’acord amb Guanyem, ha advertit en un comunicat que la CUP no pot fer de "crossa" d’un executiu o a través d'un pacte de legislatura amb les dues grans forces independentistes. "Comprometre’s amb un govern d’ERC i JxCat" i "no tenir les mans lliures per fer d’altaveu de les lluites que, inevitablement afrontarà aquest Govern, marcaria un punt d’inflexió que anul·laria la candidatura com a instrument transformador", sosté LI. En aquest sentit, aquesta organització considera que la CUP ha de triar entre ser "el furgó d’esquerres del Govern neoliberal i autonomista d’ERC amb JxCAT" o erigir-se com "una alternativa clara per la ruptura amb l’Estat i el capitalisme". LI recorda la resolució aprovada al consell polític abans de la campanya en què es va aprovar seguir a l'oposició o l'acord de confluència entre totes les organitzacions que formen part de la candidatura que estableixmantenir "la independència de classe davant ERC i JxCat" per lamentar que ara es reobri el debat.

stats