ERC alerta Sánchez que estan "tips" i amenaça de retirar-li el suport al Congrés

El PSOE relativitza l'advertència de Rufián i diu que la relació amb els republicans és "bona"

3 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en roda de premsa.

MadridLa retirada de la immunitat per part de l'Europarlament a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no només ha fet aflorar noves diferències al si de la coalició de govern a Espanya –el PSOE hi ha votat a favor i Unides Podem en contra–, sinó que també podria generar turbulències amb els socis de coalició en un context en què Ferraz s'està allunyant de la majoria de la investidura. La celebració que ha fet la Moncloa dels resultats de la votació al Parlament Europeu, sumada a la decisió judicial de revocar el tercer grau dels presos polítics, ha portat ERC a amenaçar el president espanyol, Pedro Sánchez, amb retirar-li el suport al Congrés.

En plena negociació de la investidura a Catalunya, el portaveu dels republicans a la cambra espanyola, Gabriel Rufián, ha advertit Sánchez que els estan posant les coses molt "difícils" i que comencen a estar-ne "tips". "Si continuen així ho acabaran celebrant a casa seva i no a la Moncloa", ha dit Rufián en roda de premsa des del Congrés, posant en dubte també una nova reunió de la taula de diàleg.

El portaveu d'ERC ha recordat a la Moncloa que els republicans són "imprescindibles per a la governabilitat del país" i per això ha exigit que el consell de ministres mogui fitxa i comenci a executar decisions que apostin per la via del diàleg. En referència a Unides Podem, ha assenyalat que no en tenen prou amb tuits de suport, sinó que el que volen és una resposta a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Cal tenir en compte que la tramitació dels indults continua al Suprem, a l'espera que el Tribunal de Comptes enviï un informe a l'Advocacia de l'Estat, que n'ha de fer l'últim informe abans no s'hi pronunciï Manuel Marchena.

El PSOE s'ha afanyat a relativitzar les paraules de Rufián, que ha emmarcat en un context "complex" per les negociacions amb Junts per Catalunya i la CUP en què es poden produir "declaracions altisonants". La portaveu dels socialistes al Congrés, Adriana Lastra, s'ha mostrat sorpresa en roda de premsa per les declaracions d'ERC i ha assegurat que la relació amb el partit era "bona". De totes maneres, s'ha compromès a "redoblar l'esforç" per mantenir el contacte amb els socis de coalició.

Quan se li ha preguntat si hi havia risc que Junts per Catalunya canviés l'estratègia d'ERC al Congrés, Lastra ha reivindicat els republicans com una "força política madura i històrica" que té les coses "força clares". A més, ha emfatitzat que ERC té tretze escons i Junts per Catalunya quatre. "Crec que són suficientment independentistes per prendre les seves pròpies decisions", ha assenyalat, per bé que parlarà amb Rufián per intentar reconduir la relació.

La Moncloa ho considera un mer "malestar lògic"

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, també ha relativitzat les paraules de Rufián. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres ha assegurat que no interpreta les declaracions "com una amenaça sinó com l'expressió d'un malestar lògic del portaveu d'ERC i que expressa el malestar obvi d'una formació política que no volia que s'expressés al suplicatori i que entén que Puigdemont no s'ha de jutjar a Espanya". En aquest sentit, ha assenyalat que ERC ja sap l'opinió del PSOE en aquest tema i ha mostrat la seva disposició a reunir la taula de diàleg quan es formi un nou govern a Catalunya.

El PSC també ha puntualitzat que la decisió de retirar la immunitat a Puigdemont, Ponsatí i Comín no hauria de perjudicar la taula de diàleg, perquè segons el seu parer es tracta d'un "procés habitual". El mateix ha reivindicat Lastra, recordant que aquesta legislatura ja s'han votat dos suplicatoris al Congrés, el de la fins ara portaveu de Junts per Catalunya a la cambra i candidata a la Generalitat, Laura Borràs, i el del secretari d'organització de Podem, Alberto Rodríguez. En els dos casos el PSOE, i també el partit lila, hi van votar a favor.

En relació amb la taula de diàleg, la diputada d'En Comú Podem Aina Vidal –que avui s'ha reincorporat de ple a l'activitat presencial a la cambra– ha demanat al PSOE i a Junts per Catalunya que deixin de posar bastons a les rodes a la negociació política i ha defensat el seu vot en contra de retirar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè "només avança en la judicialització". Pel que fa el portaveu de Podem, Pablo Echenique, ha dit que no entén que el PSOE hagi votat al costat del PP i Vox en el suplicatori de Puigdemont quan la posició de Sánchez és de rebuig "a la judicialització". Per tant, ha acceptat que "discrepa" amb el soci de coalició, tot i que confia que l'executiu seguirà el camí de la "trobada i el diàleg".

Josep Pagès substitueix Cuevillas al Congrés

A les portes de la constitució del Parlament, Junts per Catalunya obre una nova etapa al Congrés amb el relleu de la meitat dels seus diputats. Josep Pagès promet avui el càrrec i substitueix Jaume Alonso-Cuevillas. Al seu torn, està previst que abans de finals de setmana ho faci Laura Borràs, a qui substituirà Pilar Calvo. Míriam Nogueras serà la portaveu. De facto, des del 14 de febrer exerceix com a tal a les sessions de control.

stats