Política 07/10/2019

Ensenyat diu que MÉS votarà la retallada dels pressupostos "per imperatiu legal"

La baixada del sostre de despesa per part del Govern ha generat les crítiques dels partits de l'oposició i dels ecosoberanistes

Carles Tudurí
2 min
Imatge d'arxiu del portaveu de MÉS en el Parlament

PalmaLa retallada del sostre de despesa (pressupostos 2020) de prop de 50 milions aprovada pel Govern està generant crítiques dels partits de l'oposició i també de MÉS, soci de govern, fins al punt que el seu portaveu, Miquel Ensenyat, ha afirmat aquest dilluns que la formació donarà suport a la mesura "per imperatiu legal" o perquè "no ens queda més remei". El dimarts es debatrà al Parlament aquest nou sostre de despesa.

Segons Ensenyat, la Comunitat està pagant les conseqüències "de l'interinatge" del govern de Pedro Sánchez, amb una part fiscal del Règim Especial de les Illes Balears que queda sense tramitar i amb un sistema de finançament que perjudica les Illes.

Segons el líder de MÉS, tot i que el nou pressupost suposa només una baixada respecte del 2019 i no d'anys anteriors, "no permet oferir els serveis adequats" als ciutadans de les Illes, per la qual cosa hi votaran a favor per una qüestió de responsabilitat.

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha destacat, en canvi, que amb aquests pressupostos s'asseguren els serveis socials bàsics per a tots els ciutadans, mentre que altres formacions com el PP voldrien recuperar un "model de retallades".

Crítiques de l'oposició

El líder del PP, Biel Company, ha criticat la presidenta del Govern, Francina Armengol, i l'ha acusada de falsejar els ingressos per ajustar-los al que vol gastar. Segons Company, el Govern està generant un forat pressupostari que només es podrà cobrir amb més impostos i més deute o deixant de pagar els proveïdors de la Comunitat.

La diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha recordat que el seu partit fa mesos que demana una auditoria integral per detectar les despeses supèrflues o les duplicitats per ajustar el pressupost amb aquestes partides i no retallant serveis per als ciutadans.

El Pi destaca que aquest canvi de tendència en la despesa és molt important i s'acusa el PSIB i el PP de "mentiders" per fer creure des de fa molts d'anys que hi haurà una millora en el finançament de la Comunitat. El portaveu del partit, Jaume Font, destaca que el forat en els pressupostos del 2020 serà més gran del que s'anuncia, ja que no queda clar si l'Estat pagarà els prop de 177 milions que deu a la Comunitat i, a més, la baixada de la recaptació d'impostos és un fet.

stats