Les dretes perden pistonada i Sánchez es consolida a les eleccions generals, segons una enquesta a 'El Periódico'

A escala general, 1 de cada 4 votants es declara indecís i quasi el 40% del gruix d'electors assegura dubtar entre una papereta o una altra 

Ni les esquerres ni la triple dreta tenen assegurada la governabilitat després de les eleccions generals. Aquesta és la conclusió que s'extreu de l'enquesta publicada aquest dilluns a El Periódico i que, tot i això, referma la victòria de Pedro Sánchez el pròxim 28 d'abril. I és que el candidat socialista continua sumant vots, assolint els 128 escons per la forquilla baixa, a càrrec de la pèrdua de força d'Unides Podem, que se situaria en els 30-32 diputats. Així, mentre el PSOE guanya entre 13 i 15 escons respecte del sondeig publicat al febrer, els de Pablo Iglesias en resten fins a vuit. 

La fusió entre socialistes i Unides Podem obtindria 164 diputats, encara lluny de la majoria absoluta —situada en els 175 escons— però superior als 160 que, segons El Periódico, assoliria el front de dretes conformat per PP, Ciutadans i Vox. En qualsevol cas, la suma dels dos partits continua sent insuficient per a governar i Sánchez continua necessitant o bé el suport dels partits independentistes o bé dels taronges d'Albert Rivera. L'opció de pacte entre PSOE i Cs permetria arribar a la majoria absoluta al Congrés dels Diputats (176-182) segons el sondeig, però el partit de Rivera encara és el que acumula un percentatge més elevat d'indecisos. 

Tot i que el Partit Popular de Pablo Casado creix fins a 10 escons per la forquilla alta (84-87) respecte a l'últim sondeig, l'ultra dreta de Vox perd pistonada i cau dels 43-46 diputats previstos fins als 21-23. Els populars aconseguirien el 21% del pes electoral situant-se com a segona força al Congrés, però els de Pasado Casado haurien de fer front a una fuga notable de vots. I és que només el 43% dels electors que als comicis del 2016 van donar suport a l'expresident Mariano Rajoy donarien avui el seu vot a Casado. Una quarta part de l'antic votant popular està decidit a avalar l'extrema dreta de Vox (14,3%) i Ciutadans (10,6%). 


A escala general, 1 de cada 4 votants es declara indecís i quasi el 40% del gruix d'electors assegura dubtar entre una papereta o una altra. Un 6,3% dels votants declaren ballar entre PSOE o Unides Podem a l'hora d'efectuar el seu vot, seguit de les opcions PSOE-Ciutadans, amb un 5,3%, i PP-Cs, amb un 3,8%. La formació que comptaria amb un percentatge de fidelitat de vot més elevat seria Esquerra Republicana, amb un 63,2%, seguits del Partit Socialista (59,3%). La formació morada i Junts per Catalunya comparteixen lideratge per la cua, percebent una fuga de vot del 36,3%. 

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF