Política 09/12/2020

El rei emèrit paga 678.394 euros a Hisenda per evitar una investigació penal sobre les targetes opaques

Sánchez desvincula Felip VI del seu pare i assegura que la monarquia “no està en risc” a Espanya

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El rei Joan Carles, després de rebre l'alta hospitalària aquest dimarts / EFE

MadridJoan Carles I mou peça per evitar un delicte fiscal en el cas que des del novembre més neguiteja la Casa Reial: el de les targetes opaques. Es tracta de les targetes de crèdit a nom d’una tercera persona que tant ell com la seva dona, Sofia, així com alguns dels nets, haurien fet servir per incrementar el seu patrimoni. L’advocat del monarca fugat, Javier Sánchez-Junco, va informar ahir que el rei emèrit ha presentat davant l’Agència Tributària una declaració voluntària, “sense requeriment previ”, per regularitzar part dels seus fons. El deute que tenia amb Hisenda s’elevava a 678.393,72 euros amb interessos i recàrrecs inclosos, que ja ha pagat, segons la seva defensa. A més, es mostra a disposició de la Fiscalia per a qualsevol tràmit o actuació que fossin necessaris.

La notícia no va enganxar ahir per sorpresa a ningú al govern espanyol ni a la Zarzuela, ja que feia dies que el rei emèrit havia informat la Moncloa d’aquesta decisió. El president espanyol, Pedro Sánchez, tenia prevista una entrevista al vespre a Telecinco que li va permetre reaccionar ràpidament. Per una banda, va assegurar que la regularització significa que “la democràcia, la justícia i l’Agència Tributària estan funcionant, sense interferències”. I, per l’altra, va deixar clar que la monarquia “no està en risc” a Espanya.

Un cap d’estat que “parla català”

El líder socialista va tancar files amb Felip VI, a qui va desvincular del seu pare -tot i recordar la presumpció d’innocència-, i va deixar en mans del rei qualsevol tipus de decisió sobre l’emèrit. Preguntat també pel silenci de Felip VI a la carta de militars retirats amb ínfules colpistes, Sánchez va defensar que l’actual cap d’estat “és modern, parla català i té interès per la cultura basca”. El moviment de Joan Carles I, però, redobla la pressió sobre l’actual rei de cara el discurs de la nit de Nadal. No suposa l’admissió del frau a Hisenda, ja que qualsevol ciutadà pot acollir-se a una declaració voluntària sempre que no hi hagi una investigació en curs de l’Agència Tributària, però posa en qüestió l’“exemplaritat” que la Zarzuela demana a tots els ciutadans.

En cap cas es tracta dels diners a l’estranger que el van empènyer a fugir d’Espanya fa quatre mesos després que la Fiscalia del Suprem obrís una investigació pels 65 milions d’euros en presumptes comissions de l’AVE a la Meca, sinó dels diners utilitzats a través de targetes opaques entre el 2016 i el 2018 fruit d’una donació de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause. A més de Sofia, també les haurien fet servir els fills de la infanta Elena. Victoria Federica, a tall d’exemple, va comprar-se una euga per valor de 10.000 euros i que està sent investigada per la Fiscalia Anticorrupció, segons El Confidencial.

Amb la presentació de la declaració voluntària, Joan Carles intenta impedir una altra investigació penal en un dels casos en què no estaria protegit per la inviolabilitat del seu regnat, que va acabar el 2014. A diferència de les comissions de l’AVE a la Meca i d’una presumpta societat al paradís fiscal de l’illa de Jersey -l’altra causa oberta-, es tracta de fets recents. La Fiscalia Anticorrupció va obrir el 2019 una investigació al detectar l’ús d’aquestes targetes, amb què s’haurien pagat més de 275.000 euros a l’any. El ministeri públic ja ha interrogat el milionari mexicà, així com també el tinent coronel retirat Nicolás Murga Mendoza, que hauria fet de testaferro del rei emèrit.

Però la Fiscalia mai ha arribat a fer el pas de presentar una denúncia o una querella contra Joan Carles I, el que podria portar a una causa penal. En el cas de les targetes opaques, el rei emèrit ha tingut a favor la possibilitat de regularitzar els diners que no havia pagat a les arques públiques per les donacions. El deute tributari, d’acord amb l’article 66 de la llei general tributària, prescriu als quatre anys. Al tractar-se d’unes targetes utilitzades entre el 2016 i el 2018, el cas encara no havia prescrit i el monarca es veia abocat a arreglar al situació per no incórrer en un delicte fiscal que podria haver-li comportat fins a cinc anys de presó.

A casa per Nadal?

Ara la Fiscalia del Tribunal Suprem haurà d’abordar si l’acaba arxivant o bé si encara hi veu indicis de delicte per acabar denunciant Joan Carles I. Però la maniobra s’ha interpretat com un intent del rei emèrit per intentar tornar a casa per Nadal, malgrat la negativa del govern espanyol i de la Zarzuela. I és que tot i l’escàndol que suposa la regularització, perquè implica admetre les targetes opaques -tot i que en el comunicat no s’hi fa referència-, el rei emèrit veu com s’apaguen a poc a poc les investigacions judicials, ja que la Fiscalia del Suprem ja s’inclina per arxivar el cas de les comissions de l’AVE a la Meca perquè aleshores l’emèrit estava protegit per la inviolabilitat constitucional.

stats