Política 08/08/2020

El rei emèrit és a Abu Dhabi, segons diversos mitjans

Una fotografia publicada per 'Nius' mostra Joan Carles I aterrant suposadament a la capital dels Emirats Àrabs Units

Ara
3 min
Un lector del digital NIUS mirant la notícia de la imatge del rei arribanat a Abu Dhabi

BarcelonaLes especulacions sobre on pot ser el rei emèrit Joan Carles I continuen davant l'opacitat tant de la Casa del Rei com del govern espanyol. En les últimes hores diversos mitjans han apuntat que el monarca és a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on hauria arribat el mateix dilluns en què es va fer pública la seva fugida d'Espanya. El diari Abc va publicar aquesta informació ahir i aquest dissabte el mitjà de Mediaset Nius ha publicat una fotografia en què es veu el rei emèrit suposadament descendint d'un avió privat en un aeroport d'aquesta ciutat del golf Pèrsic, prova que reforçaria aquesta informació.

Segons l'Abc va explicar ahir, Joan Carles I hauria volat en un jet privat des de Vigo (Galícia) fins a Abu Dhabi, un dels destins que més ha freqüentat des que va abdicar, el mateix dilluns en què es va anunciar la seva marxa. Ho va fer al matí, acompanyat d'un ajudant i quatre escortes, i va aterrar set hores després a la capital dels Emirats Àrabs Units. L'Abc assegura que el pla de vol de l’avió es va alterar per evitar rastreigs.

Un cop hi va arribar, va aterrar a l’Aeroport Executiu Al Bateen, d’ús exclusiu per a vols privats. Un helicòpter l'hauria portat després a l’Hotel Emirates Palace, un dels més cars del món i propietat del govern d’aquest país. Segons el diari, el príncep hereu d’Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, amb qui Joan Carles I manté una estreta relació, ha blindat l’espai de seguretat privada. El rei emèrit no s'ha mogut de l'hotel des de dilluns, per les altes temperatures que hi ha a la ciutat. Amb tot, no es descarta que en el futur el rei es desplaci a la República Dominicana.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va insistir dimarts en roda de premsa que Joan Carles I continua a disposició de la justícia si el requereix. Amb tot, no va voler aclarir qui paga els serveis que està fent servir, com l'avió privat que l'hauria portat a Abu Dhabi o la seva seguretat privada. El rei emèrit continua formant part de la família reial i, com a tal, no pot rebre regals que superin la cortesia, tal com va regular el mateix Felip VI el 2014.

Òmnium demana a la fiscalia suïssa que citi a declarar Joan Carles I

Paral·lelament, Òmnium Cultural ha demanat a la fiscalia suïssa que obri una investigació criminal i citi a declarar Joan Carles I com a acusat. En un escrit que signa el vicepresident de l'entitat Marcel Mauri, Òmnium explica a la fiscalia tots els tràmits judicials en marxa a l'Estat relacionats amb el rei emèrit, i li demana que el cridi a declarar "davant les sospites greus contra ell".

Òmnium considera que la fiscalia suïssa ha de moure fitxa després de la fugida del monarca i reclama que, si es confirma la seva ubicació, el país helvètic n'informi la Interpol i el sistema d'informació Schengen perquè el posi a disposició de les autoritats suïsses. "Tot apunta que el Borbó ha fugit a un país sense tractat d'extradició amb Suïssa, cosa que confirmaria que el rei corrupte no té cap intenció de retre comptes davant la justícia", ha assegurat Mauri.

stats