Política 20/04/2018

Eloy Velasco demana a ETA que col·labori per esclarir els 300 crims de terrorisme "pendents de resoldre"

El magistrat de l'Audiència Nacional qualifica el comunicat de la banda terrorista de "poc creïble" perquè no dóna proves ni noms dels culpables de deixar vídues, orfes i persones mortes

Aina Solano
2 min
El magistrat de l'Audiència Nacional demana la banda terrorista que col·labori donant proves i noms dels autors dels crims.

PalmaEl jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, ha demanat la banda terrorista ETA que "col·labori amb la Justícia donant proves" per ajudar a esclarir els 300 crims que estan pendents de resoldre i que "encara no tenen un autor definitiu". El magistrat ha reiterat que "si dius que t'estàs empenedint i no col·labores per esclarir els crims no entenc que aquesta sigui una col·laboració molt creïble" i "ja sé que han dit en el darrer cònclave que feren amb els presos que no ho faran". Velasco ha afegit que el camí "es demostra caminant" i que "si és veritat que et penedeixes i has deixat vídues, orfes, persones mortes que no tenien res a veure en cap conflicte i has creat un dany innecessari, el que has de fer -ja que com tu o algú del teu grup o organització té les proves de qui va ser qui va deixar aquella persona sense familiar- és mostrar les proves i dir aquesta és la persona que ho va fer".

Velasco s'ha referit així al comunicat que la banda terrorista ETA ha fet públic aquest divendres dematí als diaris Gara i Berria en què reconeix "el dany causat" i admet la seva "responsabilitat directa" en el "patiment desmesurat" que la societat basca ha patit, a més d'afirmar que "ho sent de veritat" per les víctimes, a les quals expressa el seu "respecte". Així mateix, el jutge ha apuntat que el Codi Penal contempla reduir les penes a aquells que hi col·laboren, i ha subratllat que "és una qüestió humanitària" i una demostració de vertader empenediment, perquè el dolor que té qui no sap en quines circumstàncies varen acabar amb la vida d'un familiar "és molt difícil de pal·liar només amb paraules".

El magistrat de l'Audiència Nacional ha fet aquestes declaracions aquest divendres durant la celebració de la jornada sobre terrorisme jihadista organitzada per la Confederació Espanyola de Policía (CEP) i la delegació a Balears de l'Associació Internacional de Policía, IPA, a Palma, en la qual han participat, entre d'altres, el cap d'Intel·ligència Criminal de l'Ertzaintza, Juan Vicente Bilbao i el periodista Manuel Marlasca.

stats