Política 19/12/2013

Les elèctriques negocien avui la pujada de la llum del gener

La factura podria pujar entre un 6% i un 10% en funció del resultat de la subhasta elèctrica i de la pujada dels peatges regulats per l'Estat

Xavier Alegret
2 min
El dèficit de tarifa afecta el preu de la llum.

BarcelonaAquest dijous se celebrà la subhasta elèctrica, que es du a terme trimestralment per decidir els preus de la llum del proper trimestre. De la subhasta en sortirà la tarifa a partir del gener, que podria recollir encariments de la factura d'entre un 5% i un 10%.

El preu de la llum té dos components: el preu de l'energia, que té un pes aproximat del 40% en la factura, i que és el que es decideix en les subhastes trimestrals, i els peatges, un preu regulat pel govern espanyol per pagar el dèficit de tarifa, el transport, distribució i comercialització de la llum i les primes als règims especials.

Els peatges tenen un pes del 60% en la factura i el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ja ha admès que pujaran al voltant d'un 2%. Primer Soria va negar que hagués de pujar tot i la retallada de 3.600 milions d'euros al sistema elèctric i, en qualsevol cas, responsabilitzava les elèctriques de possibles increments. Però finalment va haver d'admetre que pujaria els peatges per cobrir aquest dèficit no previst de 3.600 milions. Aquest 2% d'increment dels peatges es traslladaria a la factura amb un encariment de l'1,2%.

En la subhasta d'avui, tot indica que es produirà un encariment important, que pot arribar als dos dígits. La patronal Pimec preveu que sigui del 13%, de manera que es traslladaria a la factura amb un encariment superior al 5%. Sumat a la pujada dels peatges, la factura de la llum es podria encarir entre un 6,2% i un 6,5% al gener, d'acord amb aquests càlculs. Altres fonts del sector apunten a pujades de la factura més altes, fins i tot superiors al 10%.

L'encariment al mercat majorista

El probable encariment de la llum en la subhasta elèctrica està causat per la pujada del preu al mercat majorista -el pool-, que aquest mes s'ha enfilat fins a màxims de l'última dècada. Pimec va denunciar que l'increment "és conseqüència de la reacció de l'oligopoli elèctric davant el canvi de criteri del govern espanyol", és a dir, davant la decisió de no aportar els 3.600 milions.

El responsable d'estudis i polítiques sectorials de Pimec, Moisès Bonal, va explicar que "s'han aturat tres nuclears, quan només estava previst que se n'aturés una", i que els embassaments estan en "nivells òptims" per produir més del que estan produint. Aquest descens de l'oferta, sumat al poc vent que ha fet alguns dies, ha provocat que "s'hagués de generar amb cicle combinat i carbó, que és més car", i ha apujat el pool. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència està investigant aquesta alça.

stats