Política 29/04/2019

Rivera celebra un creixement insuficient i trepitja els talons al PP

Cs, tercera força, passa de 32 a 57 diputats però no assoleix l’objectiu de fer fora Sánchez de la Moncloa

Ot Serra
3 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, celebrant ahir els seus resultats a la seu del partit taronja.

MadridResultats enverinats per a Ciutadans. Es converteix en tercera força amb un augment notable -de 32 a 57 escons- i s’acosta al PP, però això, acompanyat de la folgada victòria del PSOE, planteja la possibilitat d’un pacte amb Pedro Sánchez per formar govern, escenari que tant Albert Rivera com Inés Arrimadas han insistit a rebutjar durant la campanya. L’objectiu era fer fora Sánchez amb l’aliança amb la dreta dels populars i l’extrema dreta de Vox, una suma que s’ha anat desdibuixant a mesura que passaven els dies. El trencaclosques és complex per al partit taronja i especialment per a Rivera, després dels atacs que ha dedicat al guanyador de les eleccions pel seu diàleg amb l’independentisme.

L’alegria a la seu de Cs, amb càrrecs del partit dins l’edifici i militants seguint l’escrutini des d’una pantalla gegant al carrer, creixia cada vegada que el partit taronja anava guanyant escons. “Vamos Ciudadanos, vamos ciudadanos”, cridaven quan el número 4 de la llista, l’advocat de l’estat que defensava la pena de rebel·lió per als líders sobiranistes en la causa del Tribunal Suprem, Edmundo Bal, treia el cap i ensenyava el puny des de la segona planta. A fora, al carrer, van començar a onejar banderes del partit, espanyoles i alguna d’europea amb l’escrutini ben avançat, mentre s’esperava la intervenció del candidat.

Rivera va comparèixer davant dels mitjans donant per fet el seu principal argument de campanya: “La mala notícia és que Sánchez i Iglesias faran govern amb els independentistes”, va argumentar. Rivera podrà mantenir l’argument mentre Sánchez no s’hi acosti. El to del líder taronja ha estat molt dur contra el cap de files socialista, que al principi de la campanya reclamava que Rivera no li posés un cordó sanitari de cara a possibles pactes postelectorals. Els últims dies, però, el secretari general del PSOE ja obria la porta a una entesa amb Podem. Si obre la porta a Ciutadans, Rivera s’haurà d’enfrontar al dilema de revisar les seves paraules o ser ell qui la mantingui tancada.

Al cantó positiu, Cs es pot fregar les mans per la seva cursa cap a l’hegemonia de la dreta. La patacada sense precedents de Pablo Casado reforça el lideratge de Rivera i el tàndem amb Arrimadas, que també aconsegueixen frenar l’ascens de Vox i Santiago Abascal. Les xifres parlen per si soles: el 2016 Mariano Rajoy va superar Cs en 108 escons, mentre que ara el nou president dels conservadors només l’avantatja en 9. Es respirava satisfacció matisada entre els centenars de militants fora de la seu electoral: entre ells, el flamant fitxatge del partit, l’expresident de la Comunitat de Madrid pel PP Ángel Garrido.

L’ull posat en el 26-M

Amb aquests resultats sobre la taula, PP i Cs ja poden tornar a marcar el seu terreny i començar la lluita cap a la triple convocatòria del 26 de maig, amb eleccions autonòmiques, municipals i europees. L’amenaça del sorpasso a què aspirava Cs aquest 28-A però que es preveia inabastable, pot ser més factible d’aquí un mes. Els taronges volen donar un cop d’efecte amb el fitxatge de Garrido a la Comunitat de Madrid, on de fet en aquesta contesa ja han superat per un diputat els populars. Rivera també ha guanyat Casado a Andalusia (11 escons per a tots dos) i s’ha endut una part important de pastís a Castella-la Manxa (de 0 el 2016 a 4), Castella i Lleó (d’1 a 8), Aragó (d’1 a 3), Galícia (de 0 a 2) i Extremadura (de 0 a 2).

La consigna a la seu de Cs en les hores prèvies a l’inici de l’escrutini era transmetre prudència, donada la incertesa dels pronòstics que envoltaven el partit taronja. Els sondejos en campanya indicaven sempre un augment d’escons, que podia ser residual en el pitjor dels casos o bé destacat, en el millor dels supòsits. Aquest mateix missatge havia transmès el secretari general, José Manuel Villegas, que ja constatava “l’escenari complicat” per bastir una majoria alternativa a Pedro Sánchez amb les dades que donaven els sondejos publicats quan van tancar les votacions. Les previsions eren certes: Sánchez seguirà a la Moncloa i pot escollir amb qui, mentre que Rivera tindrà un problema si el president espanyol li ofereix un lloc al govern.

stats