Política 08/11/2019

El “patriotisme”, últim impuls d’Iglesias per entrar al govern

Podem defensa una pàtria dels “de sota” per respondre a la dreta

Germán Aranda
3 min
El “patriotisme”, últim impuls d’Iglesias per entrar al govern

MadridEl resultat electoral no sembla a hores d’ara el més important a l’entorn d’Unides Podem. A les travesses no hi apareix l’enfonsament, i ningú compta tampoc amb un creixement important respecte al 28-A. En tot cas, es parla d’una possible pèrdua d’uns cinc escons que es repartirien entre els que apostin pel nou partit Més País i pel vot útil al PSOE. Res significatiu de cara a les segones negociacions per a un possible govern amb el PSOE, en el qual Podem confia ser-hi. El motiu? “Les coses importants no s’aconsegueixen a la primera”, va insistir ahir la número dos del partit, Irene Montero, davant unes 4.700 persones eufòriques al recinte firal d’Ifema, un cop superat l’enuig pel retard amb què va començar el míting. “No podíem començar sense Pablo Iglesias, que estava posant els nens a dormir”, es justificava Montero.

L’encert de les enquestes -la que els dona menys escons és la de Gad-3 per a l’ Abc, amb 28, i la que els en dona més és la del CIS, amb 45- no determinarà si Podem entra al govern o no, però sí que determinarà amb quina força. La clau serà, tanmateix, cap a on decideixi mirar Pedro Sánchez i quina predisposició trobi en els altres possibles interlocutors, vist que Cs arriba tard a obrir la porta de la governabilitat i els sondejos li pronostiquen una caiguda. Per això l’ambient a Podem és més alegre que el que prometia la campanya, perquè les possibilitats d’entrar al govern en un pacte amb el PSOE segueixen sent-hi. “Si estem forts, no tindran cap més remei que formar un govern de coalició històric en aquest país que posi límit als poderosos”, va advertir ahir Iglesias en l’acte més multitudinari de la campanya.

En un intent de contrarestar l’inflamat nacionalisme espanyol dels partits de dreta -“que compra també Pedro Sánchez”, com van apuntar tant Iglesias com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la principal convidada al tancament de campanya-, Iglesias va intentar reciclar el concepte de “patriotisme” com el sentiment de la lluita “dels de sota” i va titllar, per contra, d’“antipatriòtic” el comportament dels poderosos i les elits.

El candidat es va mostrar predisposat a “deixar enrere els retrets i estendre la mà al PSOE” i, de fet, no va dedicar cap desqualificació a Sánchez, com si ja estigués preparant el terreny per a una negociació. El líder del partit lila es va mostrar confiat que arribarien “forts” al Congrés i convencerien el PSOE per pactar, “perquè els seus votants són d’esquerres i molts ens deixaran el seu vot”, va afirmar.

Malgrat aquesta convicció, Iglesias també va insistir que Sánchez prefereix un govern en solitari “que pacti grans assumptes d’estat amb la dreta i alguna qüestió social amb Podem”. “Però perquè això succeeixi, el PSOE hauria d’acostar-se a la majoria absoluta i nosaltres enfonsar-nos, i ja veuen que aquestes dues premisses no es compliran”, va advertir.

Atacs a les oligarquies

Si Unides Podem ha basat aquesta campanya en atacar més les oligarquies que els rivals polítics -ja es va expressar en la mateixa línia a l’abril-, on realment s’ha distingit de la resta de partits ha sigut en el to i les propostes per a Catalunya. “Ha sigut l’únic líder polític que ha demostrat que amb Espanya sí que s’hi pot parlar”. Les paraules són de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va agafar el micròfon entre les ovacions més fortes de la nit -a l’alturaa de les que va rebre Iglesias- i entre crits de “no estàs sola”.

“Sánchez ens ha fallat i ha comprat el discurs de la dreta”, va lamentar Colau, que va defensar les polítiques d’habitatge i d’aposta per l’energia pública de Barcelona com a inspiració per a una futura entrada d’Unides Podem al govern espanyol. En efecte, la regulació de l’habitatge i una empresa pública d’energia són pilars en el programa. Kiko Veneno i O’Funk’illo van tancar la nit amb música.

stats