Política 14/02/2022

Les eleccions de Castella i Lleó en clau balear: de l'auge regionalista a l'esfondrament de Ciutadans

Els partits illencs han valorat aquest dilluns els comicis de la comunitat de 'l'Espanya buidada', on Vox s'ha erigit en el gran guanyador

Miquel Crespí
3 min
El president de Castilla i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco

Palma"Des del PP balear ho veim com una victòria popular i una derrota del PSOE i els partits d'esquerres. El pròxim president de la regió serà Alfonso Fernández Mañueco i no Luis Tudanca". El portaveu del PP, Antoni Costa, ha valorat així aquest dilluns els resultats dels comicis de Castella i Lleó, on el PP ha guanyat dos procuradors en comparació amb els resultats del 2019, però a priori queda fermat a Vox per formar govern, després de l'esfondrament de Ciutadans. Costa no ha fet menció a aquesta qüestió, sinó que ha afirmat que "s'exploraran totes les fórmules per establir el govern" i, entrant a les Balears, "seguirem el camí d'oferir una alternativa clara a l'actual Executiu".

"S'ha aconseguit un resultat espectacular, la voluntat popular és difícil enganyar-la i demostren la caiguda estrepitosa del PSOE i Unides Podem, l'esquerra perd suport arreu d'Espanya", ha destacat el portaveu de VOX, Jorge Campos. També ha fet referència al fet que dividir el vot a l'espai de la dreta entre el PP i VOX "no fa que l'esquerra guanyi". "Realment, només afavoreix a l'esquerra votar al PP, es requereix VOX com a alternativa", ha conclòs.

Les posicions del Pacte

Els partits del Pacte i Ciutadans sí que s'han referit al "tacticisme" d'anticipar les eleccions i les conseqüències que hi pot haver per la gran crescuda de Vox, que ha passat d'un diputat a 13 i ha allunyat la majoria absoluta de Mañueco. "El PP ha guanyat, però cercava un tacticisme partidista i no els ha sortit gaire bé", ha subratllat la portaveu del PSIB, Pilar Costa. "Demanaríem al PP balear que deixi la carrera i competició amb l'ultradreta, ja que provoca que pugi encara més", ha continuat, referint-se als populars illencs com un partit amb el qual "no som optimistes per la seva actitud".

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, s'ha mostrat més dur amb la situació que es dibuixa després d'aquestes eleccions. "Veim els resultats amb preocupació, hem estat partidaris del cordó sanitari a Vox per no legitimar un discurs que vol retallar drets i llibertats", ha declarat el portaveu ecosobiranista. "Això es veu al Parlament balear, amb un discurs d'odi i atac a les minories", ha afegit.

L'altre membre del Pacte, Unides Podem, ha empitjorat els seus resultats del 2019 a Castella i Lleó, ja que ha baixat de dos diputats a només un. La portaveu del partit a les Balears, Esperança Sans, ha rebutjat que aquests resultats es puguin extrapolar a les Illes. "Tenim geografies molt diferents, més o menys s'han mantingut els resultats. Eren unes eleccions pensades per governar amb l'extrema dreta, i res tenen a veure amb uns comicis a les Balears", ha explicat.

Esfondrament de Ciutadans

Aquest dilluns s'ha produït un encreuament de declaracions entre Ensenyat i la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, arran de la quasi desaparició del partit d'Inés Arrimadas a Castella i Lleó, on ha passat de 12 procuradors a únicament un. El portaveu de MÉS per Mallorca ha afirmat que "Ciutadans ha estat fagocitat per l'extrema dreta, era el que ocupava aquest espai", a més que "és un partit que no sap molt bé cap on s'ha de girar". Guasp, enfurismada, ha definit de "gravíssimes" les acusacions d'Ensenyat. "Demostra la ignorància i la indigència política del nacionalisme balear, és lamentable que un representant polític no sàpiga què és el centre polític liberal", ha destacat.

Pel que fa als resultats electorals, la portaveu de Ciutadans ha reconegut que "no hi ha res a celebrar, no estam contents", però s'ha refugiat en el fet que el partit manté "més de 700 càrrecs, estam a quatre capitals de província i cinc diputacions". "No s'aconseguirà que Ciutadans no sigui important", ha remarcat.

Auge del regionalisme

Soria Ya ha entrat amb molta força, aconseguint més del 40% dels vots i tres dels cinc diputats en la província, essent el primer cop que es presentaven. Unión del Pueblo Leonés ha triplicat els procuradors, amb tres en total, i Por Ávila ha mantingut el seu diputat. Sens dubte, el regionalisme ha guanyat força a Castella i Lleó. A aquesta qüestió s'hi ha referit el portaveu d'El Pi, Josep Melià. "Aquestes eleccions han fet créixer el regionalisme, de partits arrelats i diferents, i això és El Pi", ha declarat. Així i tot, "és molt difícil traslladar aquests resultats a les Balears, ja que tenim singularitats diferents", ha continuat. Finalment, Melià ha fet incís en el fet que l'aritmètica sorgida d'aquestes eleccions "forçarà" el PP a pactar amb Vox, cosa que "destrossa l'estratègia de partit de centre", i a Balears es demostrarà que "el centre polític l'ocupa El Pi".

stats