Política 25/05/2015

Rajoy admet el desgast de la corrupció però no farà canvis ni al govern ni al PP

El president espanyol reconeix que els casos d'investigacions que afecten el partit els ha fet perdre vots en aquestes eleccions

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy ha presidit el comitè executiu aquest dilluns. EFE

MadridEl president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ha admès aquest dilluns a la tarda que no poden "estar satisfets" dels resultats d'aquest diumenge. Ha assegurat que, malgrat ser la primera força, no es "refugiarà" en aquesta dada i insta els populars a ser més "propers" als ciutadans i "comunicar" més.

En un balanç davant la premsa després de la reunió del comitè executiu, Rajoy –que no compareixia a la seu del carrer Génova des del 2012– ha admès que els escàndols de corrupció han allunyat els votants dels populars. En aquesta campanya, el cap de l'executiu, paradoxalment, no ha fet cap referència a aquesta qüestió. Entre les causes del retrocés ha citat també les dificultats de gestionar durant aquests quatre anys, en plena crisi econòmica.

Rajoy ha explicat, en una compareixença en què només han pogut preguntar quatre periodistes, que no s'ha plantejat si els pactes amb Ciutadans han de ser globals o puntuals però que, en qualsevol cas, han de basar-se en la transparència, l'estabilitat i el control dels comptes públics. També ha avisat que ell és partidari de facilitar qui ha obtingut més vots: "Defensarem sempre la primacia de la llista més votada", ha sentenciat.

Tot i l'autocrítica, el cap de l'executiu s'ha enrocat i ha descartat fer canvis al partit i al govern i espera que, quan arribin les eleccions espanyoles, els ciutadans acabaran reconeixent la seva feina i revalidant-los la confiança per governar. Ell, diu, continua decidit a ser el candidat.

Un problema de marca

La reunió del comitè executiu ha evidenciat les cares llargues i la tensió a la cúpula popular. Hi ha hagut espai per a l'autocrítica, amb intensitat diversa en funció dels diversos assistents. La majoria, però, han coincidit que s'ha posat de manifest el desgast de la "marca" PP per la gestió de la crisi, per la falta de recursos de les comunitats i, sobretot, pels casos de corrupció. Això, segons alguns dels 'barons' autonòmics, és una qüestió que ha de resoldre la direcció estatal, un repte "difícil" per a alguns amb els pocs mesos que queden fins als comicis generals.

Tots han coincidit, també, en la necessitat de millorar la comunicació i la proximitat amb els ciutadans.

stats