Política 22/11/2021

Sánchez suma suports als pressupostos a l'espera d'ERC

EH Bildu i Més País hi votaran a favor mentre PNB i el PDECat també esgoten terminis

3 min
El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

MadridEsquerra torna a mantenir la incertesa fins al final en la seva negociació sobre els pressupostos de l’Estat. I el català a la llei de l’audiovisual n’és de nou el motiu. Aquest dimarts comencen les votacions per seccions als comptes i els republicans no han confirmat el seu sentit de vot –els últims dies en comissió s’han abstingut–. El govern espanyol posa a prova les seves aliances al Congrés, ja no tant per l’aritmètica –l’executiu podria superar la votació sense ERC– sinó pel que significaria políticament que el grup liderat per Gabriel Rufián quedés fora del bloc del sí. Els republicans van votar a favor dels pressupostos del 2021 i Pedro Sánchez va poder presumir d’una majoria absoluta de 189 diputats.

El ple del Congrés comença aquest dimarts a votar per seccions el projecte i només que una no tiri endavant, caurà tot el pressupost. Fonts del PSOE es mostraven confiades que les votacions de la primera jornada no perillaven i que permetien una certa geometria variable. 24 hores abans que s’obri el termini, aquest dilluns EH Bildu i Més País han anunciat el seu vot favorable als pressupostos, mentre que altres grups que es compten per a la majoria encara no han confirmat el sí. És el cas, a més d'ERC, del PNB, el PDECat i el BNG. Els nacionalistes bascos han arribat els últims dies a diversos acords amb l’executiu, però divendres no donaven per fet un pacte global.

En el cas del PDECat, continuava negociant aquest dilluns amb el govern espanyol i reunirà l'executiva dimarts a primera hora per prendre la decisió. Tanmateix, el partit liderat a Madrid per Ferran Bel sempre ha expressat la seva intenció de donar suport als pressupostos de l’Estat i així diferenciar-se de Junts. Tal com ha succeït en comissió, el govern espanyol en té prou amb l’abstenció d’ERC, però el portaveu del PSOE, Héctor Gómez, s’ha mostrat esperançat que arribaran a un acord “les pròximes hores” perquè l’objectiu és aconseguir “el màxim de suports” als comptes.

Les quotes pel català

ERC continua negociant amb el PSOE el blindatge del català a la llei de l’audiovisual. Per no presentar esmena a la totalitat, Rufián va argumentar que s’havia assegurat que el govern espanyol aprovaria la norma amb els republicans, de manera que donava poders a ERC per fixar una quota satisfactòria per al català. Han passat els dies i continuen les converses, amb el PSOE “tancat en banda” amb aquesta qüestió, segons fonts coneixedores. El percentatge que Esquerra i els comuns veurien bé no acaba de convèncer el PSOE. 

En roda de premsa, Gómez ha assenyalat que l’objectiu de la llei és convertir Espanya en un hub audiovisual, de manera que cal crear un “marc atractiu que generi oportunitats i no barreres d’entrada”. Per això, el PSOE posa l’accent en els incentius a les plataformes per produir en llengües cooficials i no tant en les exigències.

Aquest dilluns ERC ha donat suport a la reforma del sistema de pensions, però falta un acord polític que li pugui permetre votar a favor dels comptes. El seu soci estratègic al Congrés, EH Bildu, ja ha anunciat aquest dilluns el seu. La formació abertzale ha pactat consolidar de manera permanent l’escut social contra les derivades de la pandèmia, com per exemple la prohibició de desnonar les famílies vulnerables sense alternativa habitacional. També posposar el pagament del lloguer per a aquelles persones amb dificultats. A més, es desbloquejarà al Congrés la proposició de llei per crear un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant i s’hi farà una aportació inicial de 25 milions d’euros. Per últim, s’assegurarà l’emissió d’ETB3 –canal públic infantil en euskera– a Navarra a finals del 2022.

stats