Política 11/12/2013

La UE avança però no tanca el mecanisme únic per a la fallida dels bancs

La cimera de ministres d'Economia acaba sense acord. Hi haurà una reunió extraordinària de l'Ecofin dimecres 18

Efe
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aquest dimarts a Brussel·les / EFE

Brussel·lesEls estats de la Unió Europea han avançat aquest dimarts en les negociacions per a la creació d'una autoritat i un fons únic per a les fallides de bancs, però no han aconseguit tancar totes les qüestions pendents que intentaran resoldre en una reunió extraordinària. Tot i els esforços i les llargues negociacions, la cimera dels ministres d'Economia de la UE celebrada aquest dimarts a Brussel·les ha acabat sense acord, per la qual cosa els membres de l'Ecofin s'han emplaçat per a una nova trobada, dimecres 18.

Encara que l'últim text posat sobre la taula constitueix una bona base per a un compromís, no ha estat possible tancar un acord aquest dimarts, de manera que els treballs seguiran entre alts funcionaris per reduir les diferències i elaborar un text legal, han indicat a Efe fonts diplomàtiques.

Aquest document redueix el paper de la Comissió Europea a l'hora de prendre la decisió final sobre la resolució o no d'un banc en dificultats, de manera que ara el pes recaurà sobre el consell directiu de l'autoritat única, en el qual tindran representació els països afectats i que comptarà amb membres permanents. La Comissió podrà oposar-se a les decisions preses pel consell directiu de l'autoritat, però no sense el vistiplau previ del Consell de la UE, format per tots els estats membres. Queda per definir el sistema de vots que hi haurà dins el consell de l'autoritat.

Respecte al fons de resolució únic, estarà dividit en compartiments estatals i entrarà en funcionament el 2016, un any després del que s'havia previst. En un període transitori d'un màxim de deu anys, en el cas que calgui procedir a liquidar un banc, es recorrerà als fons del compartiment de l'estat o estats on estigui basat, de manera que progressivament s'anirà permetent l'accés al capital comú.

No obstant això, abans de recórrer als diners dels compartiments d'altres estats membres caldrà que el consell plenari de l'autoritat única, en el qual estiguin representats tots els països, doni el seu vistiplau.

stats