ELECCIONS
Política 16/03/2019

La dreta espanyolista arriba en crisi a la campanya electoral

Fugues de militants, enfrontaments interns i muntatges mediàtics han marcat les darreres setmanes

Maria Llull
4 min
Els partits de la dreta espanyolista s’enfronten a la fragmentació del vot i als seus propis problemes interns.

PalmaLa dreta espanyolista s’acosta a la campanya electoral en estat de crisi. PP, Ciutadans i Vox arrosseguen problemes interns i externs, als quals se suma la indeterminació que la fragmentació pot provocar entre l’electorat d’aquesta banda de l’espectre ideològic.

El PP s’ha hagut d’enfrontar a les fugues a Cs i Vox, tant de militants de base com de cares conegudes. La marxa del diputat menorquí Antoni Camps a Vox fou sonada, i el calvianer Joan Feliu, que abandonà el PP el febrer passat, anuncià que també se suma al projecte d’extrema dreta. Calvià i Marratxí han estat dos dels municipis que han patit més baixes a les files dels populars.

El president del PP balear, Biel Company, ja fa temps que assenyala els altres partits de dretes com els enemics a batre. “Si volem enviar les esquerres a l’oposició, tot passa pel Partit Popular. En aquests moments, votar una altra opció com Vox o Ciutadans és donar el vot a Armengol i Sánchez”, diu Company. Passi tot o no pel Partit Popular, allò cert és que les expectatives no són precisament optimistes. Una enquesta de MÉS assenyalava a principis de mes que els populars podrien perdre fins a quatre diputats només a Mallorca en les eleccions autonòmiques de maig, de manera que passarien de tenir 10 representants a 6. El PP se situaria lluny del 27,72% dels vots que aconseguí el 2015 i quedaria amb un 18% en el millor dels casos. Quant a les eleccions generals d’abril, el CIS apunta que el PP balear aconseguiria un 14,5% dels vots, a molta distància del 22,6% dels suports del PSIB.

“És difícil que el PP recuperi els vots que va perdre el 2015. Els seus resultats seran iguals o pitjors. A més, Company no ha fet cap proposta concreta i alguns cercles històrics del partit, propers a Cañellas, no veuen bé que hagi posat en discussió el tema de la llengua”, explica el sociòleg Antoni Tarabini. A més, els populars continuen arrossegant el llast de la corrupció.

Cap baixa al PP ha tingut tant de ressò mediàtic com la de l’expresident i exsenador José Ramón Bauzá, que ha anat a parar a les files de Ciutadans, en principi en qualitat d’assessor. Bauzá ha estat precisament motiu de crisi a les files del partit taronja. Mentre que Albert Albert Rivera obria les portes a l’expopular a Madrid, el portaveu del partit taronja a les Balears, Xavier Pericay, les tancava de cop. “Si ell ve, jo sobr”, sentencià sobre aquesta qüestió a principis de març.

El que no s’esperava Pericay és que s’obrís un nou front a les primàries del 9 de març per elegir el candidat autonòmic del partit. L’empresari Marc Pérez-Ribas fou elegit pels militants. L’encara portaveu mostrà ben aviat el seu disgust i aclarí que “Pérez-Ribas no és el líder del partit, sinó el candidat a portaveu parlamentari”. Les declaracions del candidat rebaixant el to contra el català empitjoraren encara més la situació. Pericay acusà Pérez-Ribas d’haver tocat “al seu antull” un dels “pilars fundacionals de l’ideari del partit”.

Això sí, Pericay acceptà la derrota i assegurà que el procés de primàries havia estat “net”. En canvi, Ciutadans va haver de reconèixer l’intent de frau electoral a Castella i Lleó en benefici de la candidata d’Albert Rivera, la trànsfuga del PP Silvia Clemente, per sobre del diputat Francisco Igea.

“El fet que el nou candidat de Cs no tingui una posició tan radical amb l’idioma i sigui més obert de ment també podria fer mal a Biel Company”, comenta Antoni Tarabini. El partit taronja està sent el més tardà a triar candidats, i encara no té el de Palma. “Està clar que tenen problemes”, sentència.

En el cas de Vox, els casos d’Alcúdia i Son Servera han deixat en evidència la formació d’extrema dreta. El partit s’hagué de desmarcar de les declaracions de Manel Llofriu, un simpatitzant a Alcúdia que justificà els assassinats per violència masclista.

D’altra banda, Vox divulgà el 8 de març una falsa agressió a Son Servera per part de “feministes radicals” a tres al·lotes, dues d’elles menors d’edat. Malgrat les proves en contra, el partit de Jorge Campos va mantenir i difondre la mentida fins a l’endemà, quan es va haver de retractar. A hores d’ara, la formació d’extrema dreta es proclama víctima d’un muntatge, ha denunciat la dona que comunicà l’agressió i ha manifestat la seva intenció de dur també als tribunals Diario de Mallorca, el primer mitjà que destapà el frau. “Quan una col·laboradora t’ho conta i et dona una sèrie de documentació, el més normal del món és fer-ho públic”, explica el president de Vox, Jorge Campos. “Això forma part d’una campanya, en què hi ha un mitjà de comunicació darrere, que és Diario de Mallorca. Iniciarem accions legals contra el mitjà”, afegeix. De fet, fonts del partit asseguren que la denúncia contra el diari es presentarà dilluns.

Segons Tarabini, aquests fets “no llevaran vots a Vox”, però sí que serviran per mobilitzar els votants d’esquerres. “Provocaran una major participació de desencantats d’esquerres”. El sociòleg apunta que aquest partit no tindrà “uns grans resultats, perquè el seu vot és sobretot urbà i arribar al 5% no és fàcil”. “Campos és un il·lús que es creu les seves pròpies il·lusions”, diu.

stats