Política 21/05/2019

La dreta ataca Batet com a “còmplice” de “colpistes”

Els presidents del Congrés i el Senat criden al diàleg

Germán Aranda
2 min
El president Pedro Sánchez intercanvia mirades amb el líder de Vox, Santiago Abascal, que ahir va seure on acostumava a seure el PSOE.

MadridLes protestes de la dreta espanyola contra els independentistes i contra la flamant presidenta del Congrés, Meritxell Batet, no es van quedar aquest dimarts en els cops contra la taula i les escridassades per silenciar les seves declaracions mentre acataven la Constitució. Després de la sessió, i en la mateixa línia que estan marcant en les diverses campanyes electorals, els representants del PP, Ciutadans i Vox van competir en duresa en els seus atacs, mentre que Podem i el PSOE van defensar la llibertat d’expressió dels independentistes durant la jornada.

En tons clarament oposats als dels representants de la dreta, els presidents del Congrés i el Senat, els socialistes Meritxell Batet i Manuel Cruz, van expressar per totes dues parts les necessitats de “diàleg” i “consens” entre forces polítiques als hemicicles. “Ningú de nosaltres individualment, ni tampoc cap dels nostres partits, representa per si sol Espanya (...) Sempre hi ha algú altre legítim i diferent”, va dir Batet.

El líder del PP, Pablo Casado, va acusar Batet de ser “còmplice” del que considera un intent de “blanquejar un delicte contra la Constitució”. Per a Casado, segons va manifestar a la roda de premsa posterior a la sessió, Batet va demostrar que “està a favor dels que han vingut aquí a insultar la democràcia”. Va fer un cop més al·lusió al cop d’estat del 23-F assegurant que “un hemicicle que encara té restes de bala al sostre” no mereix aquest “escarni”.

Les reaccions de Ciutadans no van ser més toves. Poc després que el seu company de partit Albert Rivera interrompés la sessió per denunciar que la declaració dels independentistes incomplia el reglament (cosa que Batet va negar), el també diputat José Manuel Villegas va lamentar que la presidenta Batet hagués “permès” el que considerava també “un insult a la democràcia”. Va mostrar, a més, un escrit mitjançant el qual demanava una reunió immediata de la mesa per ahir mateix a la tarda per tal de suspendre el càrrec dels presos polítics. Mentre això no passi, Batet és per a Villegas “còmplice dels que insulten allargant aquesta situació en la qual ells segueixen exercint”.

Per a Vox, les defenses dels diputats electes a la República i en reconeixement als presos polítics són un “frau de llei” i “apologia del cop d’estat”, en paraules del líder del partit d’ultradreta Santiago Abascal. “No són diputats”, va dir sobre els presos Abascal, per a qui els independentistes havien fet el contrari del que pretén la fòrmula d’acatament de la Constitució”.

Entre els diputats, els representants d’Unides Podem van ser els més comprensius amb els postulats independentistes. Irene Montero, número dos del partit, va demanar “respecte per la forma amb la qual decideixen expressar el seu acatament ” els diputats, mentre que Pablo Iglesias va definir com una “falta de respecte” l’intent de silenciar-los.

stats