Política 22/10/2018

La dreta recorre a la UME per criticar la gestió del Pacte a Sant Llorenç

El PP i Cs demanaran aquest dimarts al Govern l'establiment permanent d'una Unitat Militar d'Emergències a les Illes, mentre que Cladera retrà compte en comissió de la gestió de la catàstrofe

Jaume Ribas
3 min
La recerca es centrarà demà a la mar.

PalmaLa portaveu adjunta del PP, Margalida Prohens, demanarà aquest dimarts al Govern quines gestions ha fet perquè les Illes Balears disposin d'una unitat efectiva de la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit espanyol. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, farà el mateix en la sessió de control a l'Executiu del ple al Parlament. Tots dos grups han registrat les seves preguntes per la via d'urgència aquest mateix dilluns.

"Hem vist la necessitat i la utilitat de la UME", ha dit Pericay en referència a les recents inundacions a la comarca del Llevant. "Ningú no sap què ha passat ni quines gestions s'han fet des del Govern per poder disposar d'una dotació de la UME a Balears", ha afegit. En la mateixa línia, Prohens ha parlat del "paper essencial" d'aquesta unitat de l'exèrcit. Les crítiques de tots dos grups posen el punt final a un període de contenció dels retrets que l'oposició havia establert després del dol per les inundacions de Sant Llorenç i obren la batalla política per mirar de repartir-se les culpes.

Els grups conservadors aprofiten que dimecres es compliran sis mesos d'ençà que el PP va presentar una Proposició No de Llei (PNL) que instava el Govern a negociar amb el Ministeri de Defensa espanyol l'establiment d'una base permanent de la UME a les Illes. El Parlament va aprovar el text tot i el vot en contra tant de MÉS per Mallorca com de MÉS per Menorca. El Govern afirma que ha traslladat a l'executiu espanyol l'acord del Parlament, però el PP i Cs asseguren que no s'ha fet el suficient per aconseguir que aquesta unitat tingui presència a Balears i en culpen "els socis nacionalistes" d'Armengol, encara que la decisió final depèn del Ministeri de Defensa.

La UME desplega durant l'estiu dues bases temporals a l'Arxipèlag, una a Mallorca i una a Eivissa, amb una dotació de vehicles i un mínim de personal per mantenir-los i poder actuar més ràpidament. Durant la resta de l'any, però, tant els professionals com els mitjans tècnics tornen a la Península.

Cladera donarà explicacions

Aquest dimarts el Parlament acollirà dos debats diferents relacionats amb les 13 tràgiques morts de Sant Llorenç i les recents inundacions a sa Pobla i Pollença. Per una banda, el PP i Ciutadans demanaran a la presidenta l'establiment d'una dotació de la UME a Balears que ajudi a fer front a aquestes catàstrofes naturals. Per una altra banda, la consellera d'Hisenda i responsable d'Emergències, Catalina Cladera, compareixerà en comissió a petició pròpia per parlar de l'actuació de l'Executiu durant les inundacions del Llevant.

El diputat socialista Vicenç Thomàs ha volgut destacar la "total predisposició" del Govern i de la consellera Cladera a l'hora de "donar informació amb total transparència" de com s'ha actuat i ha avisat que "desmarcar-se per fer política o electoralisme amb aquest tema no serà una bona decisió". Aquest avís no ha agradat a l'oposició: "Si la consellera espera comparèixer i que l'únic que facem l'oposició sigui escoltar, va errada. Hem d'escoltar i hem de demanar", ha avisat Xavier Pericay, preveient les crides a la unitat del PSIB.

La setmana passada, Cladera es va reunir amb els grups parlamentaris per detallar-los com havia funcionat el dispositiu d'emergència i es va comprometre a passar-los més documentació per escrit, tot i que tota aquesta informació encara no ha arribat als diferents partits.

Així mateix, el portaveu de MÉS, Josep Ferrà, ha fixat com una de les prioritats del seu grup saber què ha passat amb l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), encarregada d'activar les alertes que permetien posar en marxa tots els plans d'emergència. Ferrà ha assenyalat que "alguna cosa va fallar" i ha apuntat a les retallades i la manca de personal que, com va avançar l'ARA Balears, ha anat patint aquest organisme.

MÉS parla d'una base a Eivissa amb 50 efectius

Responent a les preguntes dels periodistes, el portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha insistit que el seu grup no s'oposa a establir una dotació de la UME a Balears, però considera prioritari reforçar cossos com els Bombers de Mallorca, l'Ibanat o la Guàrdia Civil, que actuen de manera immediata en casos d'inundació o d'incendi.

A més, ha explicat que el seu grup "té constància" que s'està preparant una base permanent de 50 efectius que s'establiria a sa Coma, a Eivissa. Ferrà ha afegit que caldrà estudiar "si es millora la resposta" en cas que els efectius s'hagin de desplaçar a Mallorca. Tot i que el Govern no ha informat oficialment d'aquestes gestions, el diputat ecosobiranista ha afirmat que "aquest debat" és viu dins l'Executiu d'ençà del setembre del 2017.

stats