Eleccions a Madrid

Ione Belarra es postularà com a nova secretària general de Podem

L'executiva aborda amb discreció el trànsit cap a un lideratge coral i amb rostres femenins

3 min
Ione Belarra promet el seu càrrec davant el Rei Felip VI i el president del Govern Pedro Sánchez

MadridIone Belarra presentarà candidatura per succeir Pablo Iglesias a la secretaria general de Podem. Aquest dimecres Inflolibre ja va avançar que la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 es perfilava com a nova líder orgànica del partit lila i l'ARA ha pogut confirmar que Belarra es postularà quan es convoqui l'assemblea ciutadana que ha d'escollir la nova direcció. Integrant del pinyol d'Iglesias a Podem, ha anat assumint més responsabilitats amb el pas dels anys, fins al punt que ja es va convertir en el relleu de l'exvicepresident segon del govern espanyol al ministeri quan va decidir fer el pas a les eleccions madrilenyes. Un moviment que ha acabat precipitant la sortida d'Iglesias de la política.

“Ho deixo tot, eh?”, va anunciar a un dels seus col·laboradors des del seu despatx quan els resultats de les eleccions a Madrid ja reflectien que l’aposta havia fracassat. La decisió no va sorprendre l'interlocutor, a diferència de la de deixar la vicepresidència segona del govern espanyol per lliurar la batalla autonòmica contra Isabel Díaz Ayuso. A les plantes superiors de la seu de Podem, on dirigents i membres de la candidatura es van tancar per seguir el recompte, Iglesias va comunicar la dimissió al consell de coordinació del partit poc abans de fer-ho públicament. Al llarg de la nit no hi va haver valoracions de cap portaveu, fet que ara es pot llegir com una pista del que va acabar succeint. 

L'endemà, aquest dimecres, l'executiva de Podem ja es va tornar a reunir per "per aprofundir en l’anàlisi política de les eleccions de Madrid”, però sobretot per començar la reflexió del relleu. Es vol portar amb discreció i així serà durant els propers dies, asseguren fonts de la formació. La prova és que cap portaveu ha comparegut ni per valorar els comicis ni per explicar mínimament com es pilotarà la successió. "Els nous lideratges han de complir amb una promesa com a espai que és la feminització de la nostra proposta política. Estic convençut que els rostres de la nostra formació seran femenins", va subratllar l'exvicepresident segon de l'executiu espanyol. El nom de Belarra, doncs, quadraria amb aquesta declaració d'intencions d'Iglesias.

L'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, la nit electoral del 4-M a la seu del partit

El paper de Yolanda Díaz

Dimarts el candidat va fer una declaració sense acceptar preguntes, en què va fer la seva valoració dels comicis i va deixar una pinzellada de cap on hauria de virar l'organització. De fet, ja ho havia fet en les últimes setmanes, quan va anunciar que Yolanda Díaz havia de ser la cara visible d’Unides Podem al govern de coalició i la pròxima candidata del partit a les generals. Ella assumeix la seva tasca en el marc de l'executiu, però no ha recollit el guant per ser la cap de llista en unes eventuals noves eleccions. Entre altres coses, perquè el paraigua electoral és Unides Podem, del qual també forma part Esquerra Unida i els comuns, que també hi han de dir la seva.

Mentre al partit lila no hi hagi un lideratge, una de les incògnites és si la vicepresidenta tercera exercirà de líder de l'espai de facto durant el període d’interinatge, com a mínim reforçant el perfil polític en l'àmbit del govern. En paral·lel, altres veus habituals són les de Pablo Echenique al Congrés i les d'Isa Serra i Rafa Mayoral al partit.

Pel que fa a l’Assemblea de Madrid, va situar la número dos, Isa Serra, com a líder d’un equip “potent”, per bé que la cap de files el 2019 està a l'espera de saber si queda inhabilitada per part del Tribunal Suprem. El nom de l’advocada i activista de la PAH Alejandra Jacinto, número quatre de la llista, ja començava a circular per la seu de Podem un cop coneguda la dimissió d’Iglesias.

La fi de l’hiperlideratge d’Iglesias, a més, obre una oportunitat perquè Podem sigui un actor més d’un espai més ampli que integri les confluències que comparteixen grup al Congrés. Ja existeix una taula confederal amb Esquerra Unida i els comuns, de la qual l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és una de les cares visibles. Les fonts consultades apunten que, efectivament, donar més pes a aquest òrgan i menys a la cúpula del partit lila és un dels elements que formen part del debat. Lideratges corals i rostres femenins s’obren pas al Podem sense Iglesias.

stats