PLE DEL PARLAMENT
Política 05/06/2013

Els doblers del 'Fortuna' es destinarien a usos socials

El conseller de Turisme, Carlos Delgado, defensà al Parlament la petició dels patrons de la Fundació

Quim Torres
2 min
El conseller Delgado avala que el 'Fortuna' es vengui i els doblers vagin a usos socials.

Palma.El Govern féu ahir explícit el suport als empresaris que regalaren el Fortuna al rei i que ara en reclamen la devolució, un cop que el monarca ha renunciat al seu ús. El conseller de Turisme, Carlos Delgado, defensà al Parlament la petició dels patrons de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears (Fundatur) perquè, segons anuncià, en l'acta que aprovaren es fa constar que la seva intenció és recuperar el iot per poder-lo vendre i dedicar els doblers obtinguts a finalitats socials a l'Arxipèlag.

Aquesta fundació, que es creà l'any 2000 per la trentena d'empresaris que regalaren el iot al rei, defensa que la cessió del Fortuna estipulava que era exclusiva per a l'ús i gaudi del rei i, per tant, entenen que quan ell renuncia a utilitzar-lo, el regal ha de tornar al seu origen. Els empresaris aportaren de mitjana uns 600.000 euros cada un i el Govern completà la inversió amb 2,7 milions d'euros públics.

Precisament per aquesta aportació pública i perquè es desgravaren imposts als empresaris que realitzaren la donació, el diputat de la coalició Més, David Abril, demanà a Delgado què és el que pensava fer el Govern. I el conseller de Turisme li digué que allò que faria l'Executiu seria "respectar" la decisió de la Fundació de reclamar el iot i "esperar" l'informe de Patrimoni Nacional, que condicionarà la decisió final del Consell de Ministres. Delgado aprofità per aclarir que la Fundació, en la qual està integrat el Govern, "no reclama el vaixell per usar-lo, sinó per poder-lo vendre i destinar-ne els doblers a finalitats socials a les Balears".

"El problema el creen vostès, perquè viuen sistemàticament del problema", etzibà el conseller al diputat de Més. Delgado entrà després en desqualificacions de tipus personal contra Abril. El diputat havia definit la decisió del rei de renunciar al Fortuna, "una barqueta de 45 metres d'eslora", com un "fals gest de magnanimitat" i havia exigit al Govern que no renunciàs a recuperar els doblers invertits en la compra del iot (2,7 milions) ni les desgravacions fiscals que obtingueren els empresaris. De passada, afirmà que la "degradació de la imatge de la monarquia espanyola" se l'han "guanyada a pols".

stats