GOVERN
Política 14/06/2019

La distribució de càrrecs i l’oficina de drets lingüístics bloquegen el Pacte

El PSIB no accepta la proposta de MÉS per Mallorca per tenir tres conselleries i els ecosobiranistes decideixen abandonar la mesa de negociació

Maria Llull
3 min
La distribució de càrrecs i l’oficina de drets lingüístics bloquegen el Pacte

PalmaTrenta minuts: això és el que va durar la reunió d’aquest divendres entre el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem. El nou pacte d’esquerres per formar Govern haurà d’esperar fins a la setmana vinent, si és que arriba a ser una realitat. Les causes de la desavinença són bàsicament dues: el desacord entre el PSIB i MÉS pel que fa a la creació d’una oficina de drets lingüístics i la negativa dels socialistes que MÉS obtingui tres conselleries i un dels càrrecs unipersonals disponibles, sigui la presidència del Parlament o el senador autonòmic.

Fonts properes a MÉS per Mallorca han indicat que els ecosobiranistes consideren just tenir tres conselleries, una xifra que els permetria aportar el seu segell dins el Govern. A banda d’això, MÉS reclama un dels càrrecs unipersonals que no siguin les presidències del Govern o del Consell ni la batlia de Palma, és a dir: la presidència del Parlament o el senador autonòmic.

De fet, divendres ni tan sols hi va haver temps de debatre quines serien concretament les conselleries que MÉS vol, ja que els negociadors del PSIB varen deixar clar des del primer moment que la xifra els semblava desproporcionada d’acord amb el nombre de vots dels ecosobiranistes. Els socialistes no consideren lògic que MÉS aspiri a més conselleries amb menys diputats i recorden que el repartiment de càrrecs és entre tres partits, ja que Podem entrarà en el Govern, i no entre dos, com en la legislatura anterior.

Per als ecosobiranistes, l’acord per a un nou organigrama de govern no és una qüestió matemàtica, sinó política. A més, es destaca que els càrrecs no es varen repartir als altres pactes en funció de la proporcionalitat.

L’altre punt important de desacord és el que fa referència a l’oficina de drets lingüístics i la modificació de la llei de comerç per tal de garantir els drets lingüístics dels consumidors. Mentre que els ecosobiranistes assenyalen que el PSIB es nega per complet a crear aquest ens i a canviar la normativa, fonts properes a les negociacions indiquen que és un tema d’estratègia i forma més que de contingut. Malgrat tot, els socialistes comenten que no tanquen la porta a continuar negociant aquests temes i destaquen que ja s’ha assolit un 99,9% de l’acord programàtic.

Independentment dels desacords, la solució a aquest laberint polític és pròxima. Dijous dia 20 de juny es constituirà el Parlament, un tràmit que els partits negociadors han d’afrontar amb les idees clares sobre qui serà el president del Parlament. MÉS ha convocat els seus militants en assemblea per al 18 de juny per ratificar un acord tancat amb el PSIB i Podem, en cas que això sigui possible. Els ecosobiranistes són conscients que no formar part del Govern és una possibilitat. De fet, hi ha un sector de la militància que prefereix això a la idea que MÉS no tingui pes o sigui invisible dins l’Executiu. Aquesta data deixa poc marge de temps per solucionar les diferències amb els altres integrants del Pacte.

Els representants de MÉS s’asseguren que, en cas de no aconseguir cap acord, les negociacions passaran a ser per a la investidura de Francina Armengol, que s’ha de produir com a màxim quinze dies naturals més tard de la constitució del Parlament. En aquest cas, els ecosobiranistes no estan disposats a renunciar a res i elevaran el nivell d’exigència. Les cessions són per formar part del Govern, no per donar suport a la investidura.

Fonts properes a Podem han assenyalat que el partit morat entrarà en el Govern, amb MÉS o sense. A diferència dels ecosobiranistes, Podem no ha demanat cap nombre concret de conselleries, malgrat que desitja una representació proporcionada als escons. La formació morada també espera que s’aclareixi com serà l’organigrama per considerar quines són les àrees més adequades per gestionar.

Podem no s’ha pronunciat sobre l’oficina de drets lingüístics ni sobre la modificació de la Llei de comerç, però gairebé donen per tancat el pacte programàtic malgrat els desacords. Això sí, el partit morat veuria més lògic dotar millor la Direcció General de Política Lingüística que crear un nou organisme. El que no agrada als representants de Podem és haver de negociar contra rellotge. S’arribi a un pacte de Govern o no, entre dilluns i dimecres s’haurà de tractar de la configuració de la Mesa del Parlament, i Podem vol que aquest debat es faci amb MÉS, independentment de la situació de les negociacions del Govern.

El PP i Cs aniran de la mà per eliminar la zonificació del lloguer turístic

El Partit Popular i Ciutadans varen tancar aquest divendres un acord programàtic que servirà de base per arribar a pactes de govern a diversos municipis i el Consell d’Eivissa. Ambdues formacions han consensuat una desena de mesures, entre les quals destaquen l’eliminació de la zonificació del lloguer turístic, llevar el català com a requisit per accedir a la funció pública i deixar l’ecotaxa sota mínims -al 50% en temporada mitjana i baixa i sense quota en temporada mitjana. L’acord inclou la lliure elecció de la llengua vehicular en educació, amb el compromís de promoure les modalitats lingüístiques insulars, així com la lliure elecció de centre escolar per a les famílies. En el capítol econòmic, s’aposta per una baixada d’impostos.

stats