Política 22/03/2018

"Prefereixo ser víctima d'injustícies que ajupir el cap": El discurs d'investidura de Turull, en deu frases

El candidat de JxCat s'enfronta al ple conscient que no té el suport de la CUP

Anna Mascaró
2 min
Jordi Turull, aquest dijous al Parlament

BarcelonaMalgrat el 'no' de la CUP, el ple d'investidura de Jordi Turull s'ha mantingut. Conscient que el seu discurs a la cambra catalana no el portaria a ser investit, el candidat de Junts per Catalunya (JxCat) ha arrencat la intervenció assegurant que "no hauria de ser aquí". Amb un to moderat, Turull ha fet una crida al diàleg, "som un poble d'entesa", ha homenatjat els presos polítics a l'hemicicle i ha reivindicat la figura de Carles Puigdemont. El diputat ha demanat "diàleg" al govern espanyol i ha dirigit una part de la seva intervenció en castellà a la resta de l'Estat: "Sabem distingir entre el poble i els governants". Turull no ha fet cap referència a la República catalana ni a la independència de Catalunya. Davant la citació del Tribunal Suprem, que decidirà sobre el seu futur judicial demà, el diputat ha citat Albert Camus: "La llibertat no és res més que una oportunitat per ser millors". Sabent que presentar-se a la investidura pot perjudicar la seva situació processal, Turull ha assegurat que s'estima més "ser víctima d'injustícies que ajupir el cap". Destaquem deu frases de la seva intervenció:

1.

"No soc jo qui hauria de ser aquí. Ho sé i ho saben vostès perfectament: a Carles Puigdemont i Jordi Sànchez se'ls ha privat del dret de ser escollits per aquest Parlament".

2.

"Prefereixo ser víctima d'injustícies que ajupir el cap i desentendre'm d'un moment com l'actual".

3.

"Em presento amb alguns encerts i segurament amb molts errors. Qui no renta els plats no en trenca mai cap. N'he rentat molts i segurament n'he trencat uns quants".

4.

"Som gent d'entesa. Sempre busquem ansiosament els grans consensos. Aquests són els valors d'aquest país. Per què no ha de ser possible el diàleg del candidat investit en aquesta cambra amb el govern de Mariano Rajoy?"

5.

"No hi ha alternativa democràtica a la democràcia mateixa. L'alternativa és la tirania".

6.

"És urgent que l'Estat accepti el resultat del 21-D".

7.

"Mà estesa: per nosaltres no quedarà si hi ha la més mínima resposta i esperança de rebre la mà estesa del cap de l'Estat o del govern espanyol".

8.

"Hem vençut a les urnes, i ara ens correspon ser-ne dignes".

En castellà:

9.

"Aquellos que aspiramos a comenzar una nueva pàgina lo hacemos sin el más mínimo atisbo de ir contra nada ni contra nadie. Nos mueve el anhelo de libertad y una sed insaciable de justicia y de paz".

10.

"Sabemos distinguir muy bien el pueblo español de sus actuales gobernantes".

stats