Política 12/03/2020

S'ajorna una part del ple del Consell de Mallorca pel coronavirus

El PP rebutja escurçar la sessió de control a l'Executiu malgrat que la resta de partits ho veien bé perquè els membres de Vox estan en quarantena voluntària

Kike Oñate
2 min
Els consellers de Ciutadans i El Pi abandonant el ple del Consell de Mallorca

PalmaLa part de control del ple del Consell de Mallorca on els grups de l'oposició fan preguntes a l'equip de govern s'ha ajornat aquest dijous per la crisi del coronavirus, que a l'illa ja ha matat una persona. Abans del seu inici, Vox havia demanat la suspensió total de la sessió perquè el seu portaveu, Pedro Bestard, i dos assessors de la formació es troben en quarantena voluntària després que el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, donàs positiu. Els consellers de Vox no hi han estat presents en cap moment, però la primera part del ple, en què s'aproven els punts relacionats amb la gestió de la institució insular, s'han pogut debatre. La decisió sobre si continuar o no amb el ple ha dividit els partits, perquè el PP ha volgut continuar amb la sessió malgrat l'absència dels consellers d'extrema dreta.

Arribat el moment de les preguntes, en què l'oposició feia una proposta conjunta per crear una comissió d'investigació dels casos de menors explotats sexualment, Ciutadans i El Pi han abandonat la sala. Per aquesta raó no s'han pogut debatre ni la proposta sobre els menors ni les preguntes que havien de fer els consellers dels dos partits. Els representants del PP, en canvi, han decidit quedar al ple malgrat que a través del compte oficial de Twitter els conservadors havien anunciat a primera hora que la sessió de control seria més curta per la situació causada pel coronavirus.

Llorenç Galmés ha afirmat que "des del primer moment" estaven a favor de suspendre la sessió completa, però no la part de control. Només ho haurien acceptat si hi hagués un cas positiu de coronavirus entre els presents. A parer seu, la situació d'incertesa causada per la malaltia no permet que el govern del Consell es comprometi a fer un ple extraordinari la setmana que ve, com han defensat tots els partits menys el PP.

El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, s'ha mostrat sorprès per la decisió dels populars. "Per què volen fer la part de control si la resta dels partits veim bé que es pugui ajornar?", ha demanat. D'altra banda, la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha comentat que la setmana que ve faran una junta de portaveus per consensuar quan s'haurien de debatre les preguntes que no s'han pogut fer aquest dijous. "Lamentam la posició del PP perquè ho podem debatre més endavant", ha dit Mora.

En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha afirmat que per "responsabilitat" han participat en la part de gestió perquè són qüestions que només es poden aprovar en el ple. També ha explicat que els consellers de Vox tenen dret a participar en la part de control al Govern perquè han estat elegits democràticament i no hi poden assistir per qüestions de salut pública. Camiña ha comentat que la setmana que ve s'intentarà consensuar quan debatre les iniciatives, però que tot dependrà de les indicacions que facin les autoritats sanitàries.

stats