Política 25/10/2019

Els diputats del PSOE, sense iniciatives en el Congrés per disciplina de partit

L’oposició acusa els socialistes de paralitzar el funcionament de les institucions i de voler eleccions “des del minut 0” de la legislatura

Maria Llull
3 min
Els diputats del PSIB, sense iniciatives en el Congrés per disciplina de partit

PalmaEls diputats i senadors del PSIB que representen les Balears a Madrid han finalitzat la legislatura amb 0 iniciatives registrades seguint una directriu de la direcció estatal del partit. De fet, cap diputat ni senador del PSOE ha presentat iniciatives des que es varen constituir el Congrés i el Senat a finals del mes de maig. “No és una cosa dels quatre diputats de les Balears, sinó que els 123 integrants del grup parlamentari han funcionat seguint una instrucció de la direcció. Hi ha una sèrie de dinàmiques i les hem respectades”, explica el diputat socialista, Pere Joan Pons, qui tornarà a ser cap de llista per les Balears als comicis del 10 de novembre. “No puc dir res més, podeu parlar amb la direcció del grup parlamentari de Madrid”, afegeix quan l’ARA Balears li demana quines eren les instruccions concretes que varen rebre els diputats.

Fonts del PSOE a Madrid han explicat a aquest diari que, efectivament, cap diputat ni senador socialista ha registrat una sola iniciativa aquesta legislatura -ni preguntes, ni mocions, ni interpel·lacions, ni sol·licituds-. “No s’han presentat iniciatives perquè no té sentit amb un govern en funcions”, assenyalen. És la direcció del grup parlamentari l’encarregada de coordinar les iniciatives dels diputats i els senadors. “Però això no vol dir que es faci cap filtre”, puntualitzen. Des de Madrid també se subratlla que els partits presenten moltes menys iniciatives quan estan al govern que quan estan a l’oposició.

De fet, Pons aclareix que sí que hi ha feines fetes, però que “estan pendents de registrar”. El diputat balear fa referència a temes com la fallida de Thomas Cook i les inundacions al Llevant mallorquí, i subratlla que “s’han prioritzat temes d’urgència”. “No havíem de fer preguntes si la legislatura no estava articulada”, continua.

Cal recordar que el sou dels diputats ronda els 6.000 euros mensuals, en funció de les comissions de les quals formen part i de les dietes que reben. Sobre les reticències que la inactivitat dels representants socialistes pugui provocar, Pere Joan Pons assenyala que “hi ha gent d’altres partits que ha fet molt poca feina”. “Els diputats d’Esquerra Republicana han bloquejat uns pressupostos i han continuat cobrant el sou”, afegeix el diputat balear, per qui “el més cridaner és que s’hagi bloquejat una legislatura”.

Pel que fa a la cambra alta, fonts del partit a les Balears han explicat que els senadors illencs no varen rebre una directriu clara en començar la legislatura i que varen intentar tirar endavant diverses iniciatives que finalment no han arribat enlloc, ni tan sols pel que fa a temes territorials.

Des de l’oposició s’ha criticat amb força l’actitud dels socialistes. “Anaven a eleccions des del minut zero i no s’han esforçat ni a dissimular”, diu la diputada balear del PP en el Congrés, Marga Prohens. “Que no hagin presentat res n’ha estat la mostra més clara”, afegeix. Prohens també destaca que “les comissions no es varen constituir fins la darrera setmana de juliol, just abans de les vacances d’agost”, i que aquesta circumstància “va paralitzar el normal funcionament del Congrés”.

El diputat balear de Ciutadans en el Congrés, Joan Mesquida, considera que l’actitud del PSOE és “al·lucinant, inqualificable”. “El sou d’un diputat és de 6.000 euros. Què han fet alguns?”, es demana. Mesquida assegura que va tenir la impressió que “volien anar a eleccions des del debat d’investidura”. “Han fet comèdia perquè ho tenien tot calculat”, sentencia.

Mesquida ha estat el diputat que més iniciatives ha registrat -41 en total-, però una bona part no fan cap referència a les Balears. “Present iniciatives de tota classe”, explica el diputat, qui remarca que està a la Comissió de Seguretat. “Però també n’he presentades moltes que fan referència a les Illes”, afegeix.

D’altra banda, el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, recorda que “PSOE i PP pactaren la composició de totes les comissions parlamentàries”. Sobre la manca d’activitat dels socialistes, Vidal puntualitza que “una cosa és el registre i una altra el que fas”. “Jo tenc una vintena d’iniciatives sobre Cabrera que han quedat en el calaix per la convocatòria d’eleccions”, afegeix. Malgrat això, Vidal considera imprescindible “exercir la funció de control del Govern, encara que estigui en funcions”. El senador ecosobiranistes prepara a hores d’ara “una bateria de 100 preguntes per quan comenci la legislatura”.

stats