Política 08/04/2020

Els diputats balears no es reduiran el sou

El Parlament donarà les dietes que haurien de servir per als viatges i allotjaments dels representants polítics i que no s'han realitzat durant l'estat d'alarma

Maria Llull
3 min
Reunió de la Mesa del Parlament d'aquest dimecres

PalmaEls diputats balears no es reduiran el sou durant l'estat de l'alarma, segons ha acordat la Mesa del Parlament i ha ratificat la Junta de portaveus aquest dimecres. El que sí que donarà la Cambra al Govern són les dietes per desplaçament i allotjament dels diputats, les quals suposen uns 43.500 euros al mes. Es tracta d'uns suplements salarials que els parlamentaris no cobren si no els sol·liciten i justifiquen, i que aquest mes no s'abonaran perquè els representants polítics no s'han desplaçat per l'estat de l'alarma.

La reunió per assolir una proposta de consens ha estat llarga i complicada, segons han explicat a l'ARA Balears fonts de la Mesa. El PP, Vox i el PSIB han mostrat desacord a reduir les retribucions dels parlamentaris i han proposat que cada càrrec fes les donacions que trobàs adients.

La decisió acordada queda lluny de la proposta de MÉS per Mallorca, que també proposava que tots els diputats amb dedicació exclusiva cobrassin només el sou base i que els que ocupen càrrecs renunciassin a prestacions afegides i que no es fessin efectives les assignacions econòmiques als grups parlamentaris. D'altra banda, El Pi havia proposat retallar un 30% el salari dels diputats, i Podem, un 50%.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha lamentat la manca d'acord entre les formacions polítiques. "La nostra proposta de rebaixar el sou era lògica, tenint en compte que des de la declaració de l'estat d'alarma ni el Parlament, ni els grups polítics ni els diputats tenen la mateixa activitat, senzillament perquè no podem. I també responia a l'ètica i responsabilitat que se'ns demana als representants públics", ha assegurat.

Ensenyat ha agraït el suport que ha rebut la proposta dels ecosobiranistes per part d'alguns grups, tot i que el precepte legal de disposar d'unanimitat ha impedit rebaixar el sou dels diputats. "La nostra insistència ha permès que la Cambra hi destini les dietes per desplaçament i allotjament dels diputats", ha continuat Ensenyat, qui també ha considerat que es tracta d'una "mesura del tot insuficient" i que continuarà fent feina per arribar a un acord a la pròxima Junta de Portaveus. El portaveu de MÉS també ha lamentat que s'hagi rebutjat una altra proposta del partit ecosobiranista, la d'allargar el període de sessions durant juliol.

El diputat ecosobiranista Josep Ferrà ha qualificat de "vergonyós" que només s'hagi assolit un acord per les dietes i ha considerat que "els diputats han de fer un sacrifici". "És un fet objectiu que no feim la mateixa feina que abans de l'Estat d'alarma perquè no podem", ha afegit.

Per part seva, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha recordat la proposta del partit regionalista: un 30% de davallada de sou mentre duri l'estat d'alarma i un 10% fins a finals d'any. "Hem arribat a l'acord de destinar les dietes i els desplaçaments que no s'han gastat per l'estat d'alarma a una conselleria o algun altre organisme que tingui a veure amb el coronavirus. Hem demanat transparència total, perquè el que fa el Govern quan no té doblers és tapar forats amb recursos que venen d'altres bandes", ha continuat, posant com a exemple l''ecotaxa. "Aquests doblers han d'anar dirigits a les conseqüències del coronavirus", ha afirmat.

El Parlament reprendrà els plens

Un altre dels acords assolits per la Mesa i la Junta de portaveus parlamentaris ha estat reprendre els plens i la funció de control al Govern de la Cambra. Les sessions plenàries es duran a terme amb un aforament sanitari de 13 diputats, a més de la Mesa. Això sí, els 59 diputats tindran dret a votar telemàticament.

A més, les preguntes al Govern no seran les 18 habituals, sinó 10. I el grup mixt podrà assistir-hi telemàticament, ja que tots els seus membres resideixen fora de Mallorca. Aquests acords seran revisables en funció de l'evolució de la pandèmia. El més probable és que el pròxim ple es digui a terme el 21 d'abril, però encara està per decidir. Cal recordar que ja hi ha hagut membres del Govern que han demanat la seva compareixença davant la Cambra. Es tracta de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, compareixerà a petició del Grup Mixt.

stats