Política 04/10/2016

El PSC calla en la reunió del grup del PSOE al Congrés, dominada per partidaris de l'abstenció

L'ex secretari general quedarà relegat a la cinquena filera en la distribució d'escons al partit

Dani Sánchez Ugart
2 min
Javier FErnández, al Congrés / EFE

MadridPrimera reunió del president de la gestora del PSOE amb el grup parlamentari al Congrés. Javier Fernández ha arribat aquest dimarts a la cambra amb la intenció de "pacificar l'organització", segons ha explicat a l'entrada de la reunió, perquè "és essencial que es mantingui la normalitat". En una trobada de més de tres hores i mitja, els diputats que han pres la paraula han estat majoritàriament els alineats amb la nova gestora i han recamat que s'evitin les terceres eleccions, sense entrar a apostar obertament per l'abstenció a una investidura de Mariano Rajoy. Els fidels a Sánchez, inclosos els diputats del PSC, han preferit callar.

Després que l'ex secretari general socialista, Pedro Sánchez –que no ha assistit a la reunió, tot i que conserva l'acta de diputat–, fos defenestrat dissabte en un esperpèntic comitè federal, Fernández té la missió d'intentar frenar les fuites al grup parlamentari, que té al davant una prova de foc amb una eventual investidura de Mariano Rajoy. "Em preocupa la divisió del partit", ha admès Fernández abans d'entrar, que ha fet una crida a evitar els "antagonismes".

Però aquestes confrontacions s'estan fent evidents als passadissos del Congrés. Pocs minuts abans que Fernández pronunciés aquestes paraules, Adriana Lastra, diputada socialista i exmembre de l'executiva fidel a Sánchez, ha acusat el 'nou règim' del PSOE de no ser lleial: "Vinc a escoltar què diu la gestora després de tantes deslleialtats. Fins a 21 diputats han demanat parlar en aquesta reunió, en una mostra d'aquesta divisió.

A l'interior de la reunió s'han mostrat partidaris del "no és no" només tres diputats: el basc Odón Elorza, el madrileny Rafael Simancas i la lleonesa Margarita Robles. Diputats d'altres federacions fidels a Sánchez, com el PSC, no han fet cap intervenció, segons fonts socialistes.

Com ja va anunciar ahir, el primer pas per intentar reconciliar els dos bàndols que farà Fernández serà mantenir Antonio Hernando, vinculat a l'antic líder socialista, com a portaveu parlamentari. Tot i així, Hernando, que ha acompanyat el president de la gestora a l'entrada de la reunió, ha optat per no fer declaracions a la premsa.

Una altra incògnita que s'ha resolt aquest dimarts és on s'ubicarà Pedro Sánchez a l'hemicicle. Segons ha comunicat el partit a la mesa del Congrés, l'ex secretari general quedarà relegat a un seient de la cinquena fila, mentre que Hernando ocuparà l'escó que fins ara tenia Sánchez.

El PP espera "un canvi d'orientació" del PSOE

Mentrestant, el PP ha trencat el seu silenci sobre la crisi del PSOE. El portaveu parlamentari del partit, Rafael Hernando, ha afirmat als passadissos del Congrés que espera "un canvi d'orientació" socialista, ara que hi ha una nova gestora, i ha afirmat que la posició del seu partit sobre pactes no ha variat des del 21 de desembre: "Tornem a oferir al PSOE un govern de coalició, i si no, un acord basat en pactes", ha dit. Una abstenció tècnica sense condicions, però, sembla que ha caigut de la llista de possibilitats, almenys en el discurs del portaveu.

stats