Política 03/12/2019

La diplomàcia turca pressiona MÉS perquè defensa el poble kurd

El cònsol general, Güçlü Kalafat, envia una carta a Miquel Ensenyat per queixar-se d'una proposició no de llei que el Parlament balear va aprovar el 21 de novembre

Maria Llull
2 min
El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat

PalmaLa proposició no de llei (PNL) sobre la invasió del nord-est de Síria per part de Turquia i la intenció d'assentar-hi milions de persones d'altres regions, que la Comissió d'Assumptes Socials, Drets Humans i Esports del Parlament balear va aprovar el 21 de novembre, ha activat la maquinària diplomàtica de Turquia. Aquesta PNL va ser una iniciativa de MÉS per Mallorca, juntament amb el grup mixt, i ha provocat que el cònsol general de Turquia a Espanya, Güçlü Kalafat, hagi enviat una carta al diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat –qui presideix aquesta comissió–, en què lamenta aquesta aprovació i justifica les accions del seu país. La missiva data del 29 de novembre.

Segons Kalafat, la PNL aprovada pel Parlament "és un reflex de la coneguda propaganda de l'organització terrorista PKK/YPG" (Partit dels Treballadors del Kurdistan/ Unitats de Protecció Popular), la qual equipara amb l'Estat Islàmic.

En aquesta iniciativa, la Cambra va manifestar "la seva solidaritat amb el poble kurd i la resta de pobles en risc de sofrir una neteja ètnica impulsada per la República de Turquia"; condemnà "la invasió i la voluntat manifesta del govern de Turquia d'establir milions de refugiats a les regions kurdes de Síria"; va instar el govern d'Espanya a "posar fi a la venda d'armes a Turquia"; instà el govern turc a "cessar l'acció militar i retirar (...) el seu exèrcit de les regions kurdes de Síria"; i va instar l'ONU a "responsabilitzar-se i actuar davant d'aquesta situació que viola el dret internacional".

El cònsol assegura en la seva missiva que el PKK/YPG "està realitzant una campanya de desinformació amb material visual (...) que pertany a altres països i dates per fer creure que s'ha assassinat civils". A més, Kalafat qüestiona l'actitud del Parlament balear. "Més que acceptar aquest material visual sense qüestionar-lo, el que s'ha de fer és qüestionar-ne la veracitat", diu.

Kalafat deixa palès que Turquia no accepta "de cap manera les al·legacions esbiaixades i que no reflecteixen la realitat que figuren a la proposició no de llei". "En cas que el seu Parlament vulgui rebre informació addicional en relació amb aquest assumpte, li trasllat la meva disposició a proporcionar-la-hi gustosament", afegeix.

Sobre la invasió del nord-est de Síria per part de Turquia, el cònsol assegura que l'operació Font de Pau va començar el 9 d'octubre "d'acord amb el dret de legítima defensa". "Mantenir la unitat territorial i política de la veïna Síria és fonamental per a Turquia", diu.

Així mateix, Kalafat assegura que "Turquia no lluita contra els kurds, sinó contra una organització terrorista –el PKK–". "Una de les metes de l'operació era entregar la regió als vertaders grups que l'habiten: àrabs, kurds, cristians, assiris i turcmans". El cònsol també afirma que Turquia ha rebut suport internacional, encara que només cita els Estats Units i la Federació Russa en la seva carta.

En la darrera part de la missiva, Kalafat desitja que la comunitat internacional s'alliberi "de la propaganda de les organitzacions terroristes veient la realitat sobre el terreny" i que es doni suport a la lluita "contra les organitzacions terroristes".

stats