Llei trans

L'exdiputada trans del PSOE estripa el carnet per les traves del partit a la llei

La norma s'havia començat a tramitar per la via d'urgència, però els socialistes han forçat l'ampliació del període d'esmenes

3 min
L'exdiputada del PSOE a l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli, en una imatge d'arxiu

MadridLa llei trans va tenir un part difícil en el si del govern de coalició espanyol per la divisió entre els dos socis. Sobretot per l'oposició de l'exvicepresidenta socialista Carmen Calvo al text que preparava el ministeri d'Igualtat d'Irene Montero. Però el consell de ministres la va aprovar abans de les vacances d'estiu i amb la represa del curs polític va començar la tramitació parlamentària per la via d'urgència. El ministeri d'Igualtat comptava tenir-la aprovada definitivament a la cambra baixa abans que s'acabi l'any, però el PSOE ha donat senyals d'intentar allargar-ne la tramitació. Els socialistes han tornat a demanar aquesta setmana que s'ampliï el període per presentar esmenes i s'han aliat amb el PP perquè la petició tiri endavant. I això no només ha generat malestar en el si d'Unides Podem, sinó que també ha estat la gota que ha fet vessar el got perquè l'exdiputada socialista trans a l'Assemblea de Madrid, Carla Antonelli, hagi estripat el carnet del partit.

En un fil a Twitter, Antonelli ha denunciat la "maniobra" de la seva formació "d'ampliar els terminis d'esmenes fins al desembre", cosa que pot amagar –diu– "més retallades a la llei". La diputada insinua, a més, que amb aquesta ampliació de terminis la llei no estarà llesta al mes de desembre i, per tant, ja quedaria per al 2023, un any preelectoral perquè hi ha les municipals i autonòmiques al maig i previsiblement també s'acabi amb eleccions generals. Aquests comicis, per a Antonelli, poden ser una nova "argumentació" per forçar més retards i que la llei acabi caient. "Exhorto i invoco el president del govern, Pedro Sánchez, perquè torni a posar la llei al seu lloc, com va fer en el seu moment, que tanqui els terminis d'esmenes i es continuï la tramitació d'urgència, per la paraula donada i el compromís adquirit", afegeix en un seguit de tuits on anuncia la baixa del PSOE.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ja ha carregat contra la decisió dels socialistes, qualificant de "mala notícia" el fet de retardar-ne la tramitació. "No podem fer esperar més les persones trans i la comunitat LGTBI perquè els seus drets siguin llei", ha afirmat en un tuit. Per contra, la portaveu adjunta dels socialistes al Congrés, Isaura Leal, ha justificat la petició d'ampliar terminis per "l'envergadura de la llei", perquè "aborda el reconeixement de nous drets" i això mereix "temps, dedicació i l'acord necessari". Leal, que ha volgut mostrar el seu "afecte personal" per Carla Antonelli i també "reconeixement a la seva trajectòria" política en defensa del col·lectiu trans, ha negat que el PSOE vulgui deixar caure la normativa, tal com ha insinuat la mateixa Antonelli. "Hi ha un compromís d'aprovar la llei i mantenim la nostra paraula", ha assegurat. Però Leal ha evitat dir si el seu compromís inclou tenir la normativa enllestida a finals d'any, com voldria el ministeri d'Igualtat. Sigui com sigui, qui ja ha demanat explícitament a l'exdiputada trans que es repensi la seva decisió ha estat l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que també ha admès "comprensió" per com se sent Antonelli.

Fa dues setmanes, en el debat a la totalitat al ple del Congrés, els socialistes ja van avisar que hi presentarien esmenes durant la tramitació parlamentària perquè consideraven que la normativa era "millorable" i pretenien incloure-hi canvis que la fessin més "garantista", va dir llavors la diputada Raquel Pedraja. L'autodeterminació de gènere és la qüestió que va dividir el ministeri d'Igualtat i l'exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo –també divideix el moviment feminista–, que defensava que no es reconegués per "mera voluntat o desig". De fet, en una entrevista recent a El Mundo, Calvo avisava que la llei trans que va aprovar el consell de ministres el mes de juny "destrossava tota la legislació d'igualtat". La normativa que va aprovar el consell de ministres permet fer un canvi de sexe al DNI sense cap autorització mèdica, simplement omplint un formulari on s'ha d'exposar la voluntat de canvi.

stats