PRIMÀRIES PSOE
Política 08/05/2017

Díaz, Sánchez i Patxi López s'enfrontaran en un únic debat el 15 de maig al matí

Els equips de la presidenta andalusa i de l'ex secretari general no volien més d'una cita

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Sánchez i Díaz firmen una treva per salvaguardar el feu andalús

MadridSusana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López s'enfrontaran en un únic debat a tres bandes el dilluns 15 de maig durant al matí a Ferraz. Així ho han acordat els tres equips dels candidats en la reunió prèvia a l'inici oficial de la campanya, prevista per a demà dimarts. L'exlehendakari era l'únic que demanava més d'un debat per poder tenir més visibilitat en una lluita molt polaritzada, mentre que tant la presidenta andalusa com l'ex secretari general coincidien que n'hi havia prou amb una cita. D'una banda, perquè Díaz no vol haver de donar explicacions del per què del cop a Ferraz, que va aconseguir sense pronunciar ni una vegada la paraula abstenció, i segon perquè Sánchez acostuma a reservar-se dos dies per preparar-se els debats, i es quedaria així amb poques jornades de campanya.

El debat l'organitza Ferraz i se celebrarà justament dilluns al matí a la seu del PSOE a Madrid, un horari de poca audiència. A la capital espanyola, però, aquell dia és festiu, Sant Isidre. El debat de les primàries del 2014 va ser entre Pedro Sánchez, el diputat basc Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias. El va moderar la llavors presidenta de l'Associació de Premsa de Madrid, Carmen del Riego, i només es va retransmetre per 'streaming'. Ara totes les televisions podran punxar el senyal des de Ferraz i retransmetre'l en directe. La gestora vol que el format ara sigui molt similar: marcat per blocs i preguntes a cada candidat que fan difícil la interacció i que s'escalfi el cara a cara entre Díaz i Sánchez.

A petició de la candidatura de l'ex secretari general, l'equip de coordinació de les primàries també ha acceptat mesures per garantir el vot "individual i secret" en les primàries del 21 de maig. S'enviarà una ordre des de Ferraz a totes les secretaries d'Organització territorials perquè les paperetes només puguin ser en les cabines on els militants es poden tancar a votar -es prohibeixi així que n'hi hagi en taules- i tampoc es podrà votar amb el sobre prèviament portat de casa. Sánchez busca així que hi hagi privacitat i que els aparells no pressionin els afiliats per votar Díaz.

Susana Díaz: "Qui surt a pactar és que confia poc en guanyar"

A l'espera que finalment es dispari oficialment el tret de sortida a la campanya de les primàries, els tres candidats intensifiquen la guerra de retrets. "Qui surt a pactar és que confia poc en guanyar", ha dit aquest dilluns en una entrevista a Telecinco la presidenta andalusa, una forma de criticar l'oferiment de Sánchez a pactar amb Díaz -obvia que ella governa gràcies a un pacte amb Ciutadans-. La candidatura del secretari general creu que la 'baronessa' està nerviosa pels resultats de la recollida d'avals i insta "tothom" a rebaixar la tensió. Sánchez, en un llarg debat sobre canvi climàtic a Madrid, ha instat totes les candidatures a posar temes sobre la taula i no només a dir que volen "guanyar". Patxi López, al seu torn, alerta avui en una entrevista a 'El Mundo' que el PSOE pot "desaparèixer" si segueix fent "així de malament les coses". La seva campanya se centrarà en intentar superar la divisió: "Sobren vísceres i falta enteniment", opina el seu equip.

stats