Govern espanyol

Díaz endureix el pols amb Calviño: "Derogarem la reforma laboral del PP malgrat totes les resistències"

Unides Podem assegura que malgrat tot la coalició no està en perill

3 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dissabte al 12è Congrés confederal de CCOO a Madrid.

Lluny de rebaixar el to, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va endurir ahir el pols amb la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, per la derogació de la reforma laboral. “És una decisió inalterable. Derogarem la reforma laboral del PP, malgrat totes les resistències, que hi són i són moltes”, va subratllar Díaz, que va demostrar així que vol jugar fort en la primera crisi greu que té amb Pedro Sánchez des que va substituir Pablo Iglesias com a cara visible d’Unides Podem a l’executiu.

Ovacionada i rebuda amb crits de “Presidenta, presidenta!” pels afiliats presents a l’acte de clausura del 12è congrés confederal de CCOO i sota el lema de “Sí que es pot”, Díaz va reiterar que la derogació “es cristal·litzarà, malgrat totes aquelles persones que, siguin on siguin, mai han volgut alterar la reforma laboral”. “Sé que vosaltres [treballadors i sindicats] sabeu el que significa parlar de la reforma laboral [del PP]; en canvi, moltes persones parlen de la reforma laboral sense saber el que diuen ni les vides que ha destrossat”, va afirmar Díaz en el conclave sindicalista.

Però els missatges cap a Calviño no van acabar aquí. Díaz tampoc va dubtar en avisar que la senda de creixement del salari mínim interprofessional (SMI) “continuarà marcant la legislatura”, malgrat que la ministra d’Economia ho va refredar aquest dijous dient que l’SMI “ja arriba als 1.125 euros al mes en 12 pagues. S’ha avançat molt”. “Qui creu que podem deixar enrere a qui més ho necessita? No tingueu cap dubte que complirem amb el comitè d’experts. Continuarem amb l’augment del salari mínim. El millor està per arribar”, va defensar Díaz. De fet, l’SMI se situa als 965 euros mensuals si es té en compte sobre 14 pagues i el compromís de l’executiu és el dels 1.000 euros al mes a principis del 2022 tenint en compte aquest càlcul.

Tancats, però, els fronts oberts en matèria econòmica i que han aguditzat la pugna amb Calviño, Díaz va passar de puntetes per la crisi oberta amb el soci majoritari del govern espanyol, el PSOE, després que Podem anunciés una querella contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per haver retirat l’escó a Alberto Rodríguez. “El meu compromís amb el nou país que avança, que malgrat tot, avança, i amb la majoria parlamentària progressista i el govern de coalició és total”, es va limitar a dir Díaz.

Alberto Rodríguez deixa Unides Podem

De fet ahir des d’Unides Podem es va intentar rebaixar la tensió amb el PSOE per la querella de Rodríguez contra Batet. El ministre Alberto Garzón va subratllar que la demanda contra la presidenta del Congrés és d’Alberto Rodríguez a títol personal i no del partit, i el diputat d’Unides Podem Roberto Uriarte va negar que la coalició estigui en perill. Des del PSOE tampoc es va voler fer sang, malgrat que es va defensar l’actuació de Batet i la ministra de Defensa, Margarita Robles, va donar un toc d’atenció als seus socis avisant que “els problemes polítics es resolen políticament i no interposant querelles”. Al vespre, el propi Rodríguez va parlar per primera vegada del seu cas per anunciar que deixa Unides Podem: “Crec que toca tancar un cicle, crec que entro en un altre moment personal”, va dir. Des de la dreta, tant el PP com Cs i Vox van demanar el cessament de la ministra Ione Belarra per haver acusat el Suprem de prevaricar.

stats