Política 30/12/2019

Milers de persones clamen per l'autodeterminació a la manifestació de la Diada de Mallorca

Amb consignes com "Llibertat presos polítics", "Independència" i "No volem ser una regió d'Espanya", els manifestants han recorregut el centre de Palma

Elena Navarro/ Kike Oñate
4 min
Imatge de l'inici de la concentració a favor del dret d'autodeterminació

PalmaAmb la primera música dels xeremiers, la manifestació per l'autodeterminació -convocada per la Plataforma 31D en el marc de la Diada de Mallorca- ha començat a caminar des del passeig del Born de Palma. Unes 2.000 persones, segons fonts de la Policia Local, s'han sumat a la concentració, que ha transcorregut sense incidents i amb menys intensitat que altres anys. Entonant clams com "Llibertat presos polítics", "Volem la independència, volem Països Catalans", "Ni França ni Espanya, Països Catalans", els manifestants han recorregut el centre de Palma fins a arribar a la plaça de les Estacions, on, damunt l'escenari, s'han llegit els manifests.

A la pancarta que ha encapçalat la manifestació, el lema de la convocatòria: 'Decidim el nostre futur. Referèndum d'autodeterminació'. Darrere, les persones concentrades sostenint-ne d'altres: les lletres individuals, grans i blanques d''Independència', moltes estelades, alguna bandera de Mallorca i pancartes de 'Sit and talk' del Tsunami Democràtic, entre d'altres. A la indumentària, hi ha destacat -com és comú- el groc: en llaços, bufandes, mocadors i camisetes.

A la concentració s'hi han sumat personalitats, com el senador Vicenç Vidal; la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera; l'exdiputat d'Esquerra Republicana al govern espanyol Joan Tardà. Però el focus de totes les càmeres ha estat el pare d'Oriol Junqueras, Artur Junqueras. Aquesta ha estat la seva primera visita a l'illa, i ha confessat que hi quedaria: "Ja he mirat si hi havia cases", ha dit, fent broma. Ha explicat que espera "amb el cor obert" la llibertat del seu fill i s'hi ha mostrat esperançat: "Crec que anem per bon camí i això ja no recula". Ja a l'escenari del parc de les Estacions, ha cridat i reiterat: "Llibertat presos polítics".

Imatge de la concentració a favor del dret d'autodeterminació

"Veig el futur i és ric, culte, democràtic i català; veig uns Països Catalans units". Així ha començat el parlament -també a l'escenari- l'escriptor Joan Guasp, en nom de la Plataforma 31D, que està integrada per Assemblea Sobiranista de Mallorca, Blanquerna, Fundacions Darder Mascaró, Mallorca Lliure, MÉS per Mallorca, STEI Intersindical i Unió Obrera Balear. "Veig el present", ha continuat Guasp, un present que considera "positiu perquè és reivindicatiu, perquè reivindica la catalanitat". Per acabar, l'escriptor ha tancat el discurs denunciant que "les lleis espanyoles són un fermall i no un alliberament", i que "Espanya continua sent una monarquia imperial", que "sempre ha fet por i ara en fa encara més, de por".

Laia Martínez, escriptora, membre del grup Jansky i vocal de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, ha pronunciat el discurs del Bloc d'Unitat Popular (BUC), i ha començat explicant les dues idees sota les quals han plantejat aquesta Diada: "Fer poble" i "construir sobiranies". "Mallorca té un gran repte avui al davant: aturar l'ofensiva recentralitzadora de l'estat espanyol", ha expressat Martínez. Un estat que "s'està reestructurant per atacar amb violència els pocs drets i llibertats que encara estaven garantits", ha continuat.

Martínez ha descrit una nova República "pensada des de les classes populars, des de les dones, des de les persones realitzades i des de les persones LGTBI", una república "confederada amb la resta de Països Catalans". "Vol dir bàsicament que volem recuperar Mallorca, una illa segrestada en mans del lobby turístic capitalista, de la Constitució espanyola hereva del règim del 78, d'un sistema judicial autoritari, racista i masclista; i és per això que també ens cal construir sobiranies", ha exclamat l'escriptora.

Salutacions feixistes entre els manifestants espanyolistes durant l’ofrena floral en homenatge del rei En Jaume

Un any més l'ofrena floral per recordar la figura del rei En Jaume ha estat marcada per l'enfrontament verbal entre manifestants espanyolistes i independentistes. Els primers han reunit una cinquantena de persones, una vintena de les quals cridaven contra els sobiranistes: "Puigdemont, a presó", "Fills de puta" i "(Santiago) Abascal", referint-se al líder de Vox.

Els homes en el moment que han fet la salutació feixista

L'altre grup concentrat, unes cinquanta persones, ha cridat a favor de la independència, però també "Vosaltres feixistes, sou els terroristes", "Abascal, fill de puta" i "Fulgencio (Coll), colpista", en contra del portaveu d'extrema dreta de Vox a l'Ajuntament de Palma, perquè va demanar processar Pedro Sánchez per ser un "perill per a la seguretat nacional". Durant el final de l'ofrena, entre quatre o sis homes han fet la salutació feixista i han cridat "Franco". "Mallorca serà la tomba del feixisme", han respost els sobiranistes. De fet, un dels homes que han fet la salutació feixista també s'ha vist implicat després de l'ofrena en una picabaralla amb manifestants independentistes.

En l'ofrena floral hi han participat diverses associacions veïnals, com ara la de Cala Major i Sant Agustí, la de Joves per les Illes, Amics del Brasil, l'Associació xinesa de les Balears i la de famílies monoparentals, entre d'altres. També hi han participat tots els partits polítics amb representació a les institucions, però en el cas de MÉS, Esquerra Republicana de Mallorca i PSIB s'ha sentit una forta escridassada per part dels espanyolistes que han cridat a favor de Vox.

stats