Política 14/05/2015

El deute públic ja ronda el 99% del PIB, l'objectiu de tot l'any

L'endeutament total de les administracions arriba als 1,047 bilions d'euros, amb un increment del 5% el mes de març

Europa Press
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la presentació, aquest divendres, de la reforma fiscal aprovada pel Consell de Ministres / EFE

MadridEl deute del conjunt de les administracions públiques ha tancat el mes de març amb un repunt de 6.283 milions d'euros respecte al febrer, fins a arribar als 1,047 bilions d'euros. La xifra torna a situar-se en màxims històrics i ja ronda el 99% del PIB, segons el càlcul fet per Europa Press a partir de les dades publicades aquest dijous pel Banc d'Espanya i per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, el deute públic ja ha arribat a l'objectiu per aquest any, situat al 98,9%, d'acord amb l'actualització del Programa d'Estabilitat el passat 30 d'abril. En taxa interanual, el deute públic s'ha incrementat un 5,1% respecte al març del 2014. Des de l'inici de la crisi, el deute de les administracions públiques no ha deixat de créixer i així seguirà aquest any, per començar a reduir-se a partir del pròxim exercici, d'acord amb les estimacions del govern espanyol.

El gruix del deute es troba en valors a mitjà i llarg termini, que suposen més de dos terços del deute total. A més, aquests préstecs han augmentat en 8.257 milions respecte al febrer, fins a 764.172 milions d'euros, i en termes interanuals han repuntat a un 6,65%.

En canvi, el deute públic a través de valors a curt termini ha caigut en 1.079 milions d'euros, fins a 75.220 milions el març, cosa que representa una caiguda mensual de l'1,4%. En termes interanuals, els valors a curt termini en mans de les administracions públiques s'han retallat un 3,7%.

Per la seva banda, els crèdits no comercials i la resta han sumat 207.758 milions d'euros el març, una caiguda del 0,42% respecte al mes anterior, però un increment del 0,42% sobre el mateix mes de 2014.

stats