13 municipis de les Illes convoquen concentracions de rebuig a la sentència del Procés

Josep de Luis: "Traspua un atac de banyes d'un estat incapaç de fer front a la desobediència civil i pacífica"

A Mallorca es faran concentracions a les 20 h a Palma, Inca, Santa Maria, Manacor, Llubí, Felanitx, Esporles, Pollença, Alcúdia, Artà i Porreres. A les Pitiüses, es farà a Eivissa ciutat i a Menorca, a Maó.

Altres municipis com sa Pobla o Alaró organitzaran cotxades per anar a la concentració d'Inca.

El president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha fet una crida a sumar-se "de manera pacífica, festiva i reivindicativa" a les mobilitzacions convocades de rebuig a la sentència.

De Luis ha valorat la sentència del Procés després de llegir la part dels fets provats. Assegura que "traspua un atac de banyes d'un estat incapaç de fer front a la desobediència pacífica que no és definitòria del tipus penal que s'ha acabat aplicant".

"Als fets provats es defineix la desobediència cívica pacífica", diu De Luis. "És de manual. No hi ha cap violència", afegeix. Com a advocat afirma que quan una sentència és molt llarga –493 pàgines– és que s'han de fer molts d'equilibris per justificar el que no es pot justificar. 

Crítiques per no tenir en compte el dret internacional

La Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) assegura que la sentència no té base legal perquè el dret internacional que reconeix el dret d'autodeterminació ratificat pel govern espanyol preval sobre el dret espanyol, d'acord amb els articles 10.2 i 96 de la Constitució espanyola.

D'altra banda, afirmen que la sentència està plena d'irregularitats jurídiques que han vulnerat els drets més elementals dels acusats. "La gravetat de les penes és més una revenja política que una acció de justícia", asseguren en un comunicat.

Els municipis de Mallorca també mostren el seu rebuig

La Xarxa Municipalista de Mallorca també ha manifestat el seu més ferm rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol fetes públiques aquest dilluns "perquè són un gravíssim atemptat contra les llibertats, els valors democràtics i els drets de les persones, en la línia a la que ens tenen acostumats els tribunals espanyols, com en el cas d'Alsasua".

"L'escalada de repressió creixent i de vulneració de drets bàsics a l'estat espanyol no cerca res més que inocular la por i mantenir-nos submisos". La Xarxa Municipalista fa una crida a participar en les concentracions convocades arreu dels pobles de Mallorca.

Mos Movem convoca una contraconcentració

La plataforma Mos Movem ha fet una crida a participar en una concentració en contra de la que s'ha convocat per a aquest dilluns a Palma a les 20 h, concretament a la plaça de Cort. Convida la gent a dur la bandera d'Espanya.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF