Política 17/12/2013

El perfil del desnonat: hipoteca amb BBVA o Bankia, estudis secundaris, nascut a l'Estat i amb nens a càrrec

Un informe de la PAH i l'Obsevatori Desc, fet a partir d'11.000 enquestes, radiografia els problemes hipotecaris

Maria Ortega
2 min

BarcelonaFarts de la falta de dades oficials sobre el degoteig de desnonaments que ha sacsejat la nostra societat des de l'inici de la crisi, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Observatori Desc han reflectit en un informe, fet a través d'11.561 enquestes, el que asseguren és una situació d'"emergència habitacional". Lamenten que les administracions públiques han desatès algunes de les seves responsabilitats socials en el camp de l'habitatge. Denuncien, a més, que el 51,09% dels afectats de Barcelona i el 48,5% de Madrid queden fora del Codi de Bones Pràctiques Bancàries, promogut pel govern espanyol, perquè tenen hipoteques de més de 200.000 euros. L'informe es pot consultar en aquest enllaç.

Les entrevistes han servit per dibuixar un perfil de les persones que han quedat atrapades per la seva hipoteca i desmentir, de passada, alguns tòpics com que la majoria de desnonats són persones vingudes de fora i amb pocs estudis. Segons l'informe, el nivell d'estudis dels enquestats –que es troben en qualsevol punt del procés de no poder pagar les quotes de l'habitatge– en un 59% dels casos és d'estudis secundaris o formació professional, un 24% té estudis universitaris, i més o menys el 4% té algun màster o doctorat. El 14% té estudis primaris.

També es trenca la creença dominant quant al lloc de naixement dels afectats. El 82% de les persones immerses en aquest procés han nascut a l'Estat, segons les enquestes realitzades. Dels nascuts a fora, el grup més gran és el d'equatorians, que representen el 4,2% del total, seguit dels marroquins (2,3%). En els trams finals del procés –ja en fase d'execució hipotecària o persones desnonades–, però, creix el percentatge de població immigrant.

Per entitats amb les quals s'ha contractat la hipoteca, al conjunt de l'Estat les més habituals entre els enquestats són BBVA (15,9%), Bankia (15,2%) i Santander (14,2%). A Barcelona –la zona de l'Estat que acumula més desnonaments–, però, el rànquing és diferent. Segons ha apuntat Colau, l'encapçala CatalunyaCaixa (29%), seguida de CaixaBank (20%) i del BBVA (16%). Aquesta llista també balla si es busca quina és l'entitat que més desallotjaments ha practicat segons les enquestes realitzades. L'encapçala Bankia, seguida de BBVA i CaixaBank. Els responsables de l'informe han criticat que entitats que han rebut diners públics se situïn al capdavant del rànquing.

En la majoria de casos, les hipoteques es van contractar entre el 2004 i el 2008, en plena bombolla immobiliària. I el gruix superen els 200.000 euros. També és remarcable el fet que la majoria van donar entrades baixes pel pis. El 70%, de menys del 20%. I que la majoria tenen pendent de pagar entre el 80% i el 100% de la quantitat acordada.

Un 35% va declarar tenir un avalista, que en el 65% dels casos eren els pares o els fills, cosa que, com remarquen els responsables de l'informe, dóna al problema un abast familiar. És baix el percentatge d'afectats que disposa d'un altre habitatge: 16,4%.

El motiu principal d'impagament és l'atur, però també la pujada de les quotes de la hipoteca o l'acumulació de deutes. Un fet que, segons la portaveu de la PAH, Ada Colau, evidencia que deixar de pagar no és una elecció personal.

Més de la meitat de les famílies afectades tenen, com a mínim, un fill menor d'edat a càrrec i quasi el 30% en tenen dos. I el 20% té una persona gran de la qual ha de fer-se càrrec.

stats