PARLAMENT
Política 21/09/2018

Les depuradores i els barracons, els dards del PP contra Armengol

Ahir acabà el termini perquè els partits presentassin les propostes de ressolució que es debatran dimarts

Jaume Ribas / Carles Tudurí
3 min
Les depuradores i els barracons, els dards del PP contra Armengol

PalmaAhir acabava el termini de què disposaven els partits per presentar les propostes de resolució que es debatran, es pactaran i es votaran dimarts que ve per cloure el debat de política general. Els grups poden presentar resolucions en funció del nombre de diputats. Cada partit ha triat els temes que li permeten condicionar més el Govern i els següents pressupostos, exhibir les seves reivindicacions i per fer oposició a l’executiu amb qüestions d’actualitat. A falta de veure com s’encara el debat, el PP ha presentat diverses mocions sobre qüestions bumerang que el Pacte ha heretat de la legislatura de Bauzá, com ara els barracons i els abocaments fecals a les platges pel mal manteniment de les infraestrucutres.

Aigües

Ciutat Jardí i Can Pere Antoni, cavalls de batalla contra el Pacte

Entre les 48 propostes del PP, les polítiques d’aigua hi tenen un protagonisme important. Els conservadors tornen a demanar una política eficaç de recuperació dels aqüífers i la construcció i ampliació de depuradores i emissaris. El PP vol que es destinin 30 milions d’euros anuals a aquest concepte. De fet, la portaveu, Marga Prohens, va demanar que tots els doblers recaptats per l’impost turístic, que volen reduir a la meitat, es destini al sanejament i la depuració d’aigües.

El portaveu d’El Pi, Jaume Font, va explicar ahir que les seves propostes de resolució en matèria d’aigües anaven, sobretot, encaminades a separar la xarxa de pluvials de la de fecals, a fi d’evitar els vessaments quan plou. “En molts de casos, les depuradores bastarien, si només haguessin d’atendre les aigües fecals”, va explicar el líder regionalista. Així mateix, El Pi també proposa que el 100% del cànon de sanejament que paguen tots els usuaris de la xarxa pública d’aigües es destini al “manteniment, la millora i l’ampliació de la xarxa de depuració d’aigües residuals”.

Educació

El PP vol més bilingüisme, més control i menys barracons

Les proposicions del PP, segons Prohens ahir, tornen a insistir en l’eliminació dels barracons escolars i en el compliment del pla d’infraestructures educatives. Els conservadors també demanen l’increment de personal de suport i l’impuls “d’un veritable bilingüisme entre les nostres llengües cooficials als centres educatius”, al mateix temps que s’hi potenciï l’ensenyament de l’anglès. En el debat d’aquesta setmana, Company va estrenar el concepte “bilingüisme cordial” i va exigir-lo a la presidenta. Ahir, Prohens no va voler especificar quina seria la proposta concreta d’aquest model lingüístic ni va voler entrar en comparacions amb el TIL establert pel Partit Popular de Bauzá, però va indicar que no es pot deixar que cada centre “faci el que vulgui”.

Ciutadans només pot presentar vuit propostes i en dedica una a educació. Xavier Pericay vol que l’executiu garantitzi “la gratuïtat efectiva dels llibres de text i del material curricular en tots els centres doc ents”.

Mobilitat i transport

L’oposició demana regulacions i eficiència i critica la feina feta

En la roda de premsa d’ahir, Marga Prohens va arribar a demanar la dimissió del conseller de Mobilitat, Marc Pons, pel retard en la concessió de les noves línies de transport interurbà. Els conservadors ja havien assenyalat que la Conselleria de Territori no podria fer front al compromís de posar en marxa aquests nous serveis l’1 de gener de 2019, ja que el primer plec de licitació s’ha impugnat i s’ha hagut d’obrir un nou concurs. A més, les proposicions del PP destaquen “una manifesta manca de mesures d’aposta pel transport públic i ni tan sols haurà estat capaç de posar en marxa el nou mapa concessional previst per la llei per a l’1 de gener de 2019”.

El Pi, que sol insistir en la demanda de més i millor transport públic, només ha inclòs en les seves proposicions una petició perquè el Govern reguli els cotxes de lloguer.

Objectius

Els socis miren de marcar el rumb al PSIB

MÉS i Podem dediquen algunes de les seves propostes de resolució a condicionar el Govern i a posar-li deures. El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, va explicar, per exemple, que el seu grup és partidari d’impulsar un Institut Balear de l’Energia, una comercialitzadora pública d’energia similar a la que ha creat l’Ajuntament de Barcelona i que tindria l’objectiu de “reduir les factures que paguen els ciutadans per culpa de l’oligopoli elèctric”.

MÉS dirigeix bona part de les seves exigències al govern espanyol. El portaveu Josep Ferrà va demanar que el conveni ferroviari anunciat per Armengol inclogui també el tren de Llevant. Altres resolucions de MÉS van encaminades a exigir al govern de Sánchez la derogació de l’impost al sòl i a demanar un nou sistema de finançament autonòmic que doti les Illes Balears de “sobirania fiscal”.

stats