Política 21/01/2019

Errejón deixa l'escó al Congrés

Podem havia evitat exigir-li però li demanava fer el pas per "coherència"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'ex número dos de Podem i candidat de Més Madrid, Íñigo Errejón

MadridÍñigo Errejón cedeix a la pressió de la direcció de Podem. Quatre dies després d'anunciar que es presentarà sotes les sigles d'una nova plataforma com a candidat a la Comunitat de Madrid, aquest dilluns ha comunicat que deixa l'escó al Congrés. En les últimes hores la direcció del partit havia pressionat perquè fes el pas per "coherència". Ara bé, havia evitat exigir-li, així com obrir un expedient sancionador, en considerar que no es tracta d'un problema de reglament sinó "polític".

"Hi ha cops a la vida en què el que és correcte i còmode no coincideix. Avui pago molt tranquil el preu per haver pres la decisió correcta: comunico que entrego la meva acta de diputat de Podem per Madrid per centrar-me en aixecar una nova majoria de madrilenys i madrilenyes que aconsegueixi portar el canvi al govern de la Comunitat de Madrid", ha anunciat Errejón en una roda de premsa des del Congrés de Diputats convocada amb només 45 minuts d'antelació.

Errejón ha agraït als seus "companys" aquests pocs més de tres anys al Congrés, on ha passat de portar la batuta de Podem sent-ne el portaveu i el secretari polític a quedar desposseït de càrrecs parlamentaris després del cisma de Vistalegre 2. Ha evitat, però, enviar un agraïment especial a Pablo Iglesias. "Jo no podria deixar Podem ni que volgués", ha dit per defensar el seu paper com a fundador del partit. Ara defensa que s'ha de dedicar "a una sola tasca per guanyar la Comunitat de Madrid". No ha volgut entrar en què faran altres diputats afins a ell, i ha circumscrit a una decisió "personal" la renúncia a l'escó. Miguel Vila, diputat per Burgos i conegut errejonista, ha assegurat que manté la intenció d'esgotar la legislatura.

Pablo Echenique i Noelia Vera durant la roda de premsa del primer consell de coordinació de Podem després de la crisi amb Errejón.

Errejón estava sota el focus. I més tenint en compte que demà dimarts hi ha un ple extraordinari al Congrés. Tot i que Podem assegura que l'ex número dos de la formació i candidat per la capital espanyola "ha trencat tots els ponts", no li havia exigit en cap cas que deixés l'escó a la cambra baixa, on seia fins ara darrere del lloc buit de Pablo Iglesias –després d'haver estat a la seva dreta abans del congrés intern de Vistalegre 2–, que la setmana passada va interrompre la baixa per paternitat per assegurar que Errejón deixava de ser el candidat de Podem per Madrid.

"Si l'Íñigo vol confrontar, no ho aconseguirà", ha assenyalat la coportaveu de Podem, Noelia Vera, en roda de premsa posterior a la primera reunió del consell de coordinació del partit després de la crisi interna i abans que Errejón anunciés la seva renúncia a l'acta.

Però l'executiva no ha decidit encara què farà Podem Madrid amb la candidatura paral·lela per a les eleccions autonòmiques del 26 de maig. Assegura que ha de ser el partit a nivell autonòmic qui ha de prendre una decisió. Però Vera ha estat taxativa en una cosa: Units Podem es presentarà amb les seves sigles i no les de Més Madrid, el nou partit de Carmena al qual s'ha unit Errejón. En canvi, sí que cedeixen tot el protagonisme a l'actual alcaldessa i renuncien a presentar candidats propis a l'Ajuntament de Madrid. El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha mig tancat la porta a un acord a última hora amb Errejón per anar junts amb Més Madrid, però no ha estat taxatiu.

Pendents dels pressupostos

Vera ha volgut girar full a la crisi interna i ha assegurat que l'executiva s'ha centrat en parlar del ple extraordinari de demà al Congrés, en què hi ha en joc una bateria de decrets amb què Pedro Sánchez es juga –en part– el futur dels pressupostos. El més clau és el decret d'habitatge per regular el preu del lloguer. Pablo Iglesias va pactar amb el president espanyol que a canvi de l'aprovació dels comptes havia d'aprovar una sèrie de mesures socials. El partit lila està pressionant fins a l'últim moment perquè s'incloguin totes les reivindicacions de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH), i deixarà en l'aire fins a l'últim moment la seva intenció de vot.

stats