Política 24/05/2019

El 7,1% dels presos amb dret de vot han demanat poder-lo exercir el 26-M

Hi ha 3.488 interns de nacionalitat espanyola que poden votar per correu, però només ho han sol·licitat 251

Agències
1 min
Presó Puig de les Basses, el nou centre penitenciari de Figueres

BarcelonaEl 7,1% dels presos interns en presons catalanes amb dret de vot han demanat poder-lo exercir en les eleccions europees i municipals d'aquest diumenge, segons ha informat la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del departament de Justícia. A Catalunya hi ha 6.668 persones en règim ordinari, és a dir, sense comptar els classificats en tercer grau, que poden sortir dels centres i anar a votar. D'aquestes, 3.488 tenen nacionalitat espanyola i poden exercir el dret de vot per correu, excepte si el tenen suspès expressament per sentència judicial. Del conjunt de la població penitenciària amb dret de vot, 271 persones han sol·licitat poder-lo exercir

Aquest percentatge de vot és inferior al que es va registrar en l'última cita electoral. En els comicis generals, 4.880 presos espanyols van demanar votar per correu a les eleccions del 28 d'abril, més del doble que el 2011, en què van ser 2.225. La xifra suposa un 12,76% de la població penitenciària amb dret de vot que depèn del ministeri de l'Interior i, per tant, se n'exclouen les presons catalanes, que són competència de la Generalitat.

A Catalunya, la participació ja va ser lleugerament inferior que a la resta de l'Estat, del 10%. Segons dades facilitades per la conselleria de Justícia a l’ARA, la presó de Lledoners –on els presos polítics es van estar durant set mesos– va registrar un 17% de peticions de vot per correu. També es va notar un alt interès a les presons on es van estar Carme Forcadell i Dolors Bassa. A Mas d’Enric han sol·licitat el vot per correu un 13% dels presos i a Puig de les Basses un 9,6%.

stats