Política 30/07/2018

Ciutadans critica que el nou Decret de posidònia no n'incorpora una cartografia completa

El diputat de Ciutadans, Xavier Pericay, ha dit que sense aquesta carta geogràfica dels boscos marins el Decret no té cap sentit

Aina Riera Serra
2 min
Posidònia marina

PalmaEl Decret de la posidònia, que ha aprovat la Conselleria de Medi Ambient i que va entrar en vigor diumenge 27 d'abril, ja ha rebut les primeres crítiques per part dels altres grups de l'oposició.

El diputat i portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha exigit al Govern que s'hi inclogui una cartografia exhaustiva que presenti les condicions de les aigües a les Illes Balears i ha declarat que "sense aquesta carta geogràfica el Decret de posidònia no té sentit". El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ja va explicar que disposaven de "suficients cartografies de referència", però que se'n requeria una de més precisa.

D'altra banda, Pericay ha assenyalat quatre mesures per garantir la protecció de la posidònia: controlar els abocaments de les aigües fecals i reparar les infraestructures obsoletes, evitar la colonització dels fons marins per algues invasores i, finalment, evitar els abocaments d'aigües procedents de les dessaladores. Segons ha explicat el diputat de Ciutadans, el decret no inclou cap d'aquestes propostes que serien indispensables per a protecció d'aquestes praderies i que només se centra a limitar el fondeig.

Tanmateix, la Conselleria de Medi Ambient assegura que sí s'hi inclouen mesures de control sobre els abocaments dels emissaris i assenyala que l'article 4 del Decret, punt 2, fa referència a l'article 57 de la Llei 42/2007, que prohibeix "les noves instal·lacions relatives a projectes no estatals, entre d'altres, d'aqüicultura, els nous emissaris submarins i les noves obres en els casos en què la tramitació ambiental corresponent determini que puguin tenir efectes negatius sobre la posidònia".

Així mateix, a la disposició addicional quarta es fa referència als emissaris i a les instal·lacions de projectes no estatals sobre fons de posidònia. Aquest punt exposa que la Conselleria de Medi Ambient s'haurà de pronunciar específicament sobre els projectes de conducció marina o emissaris submarins que no siguin de competència estatal. També els titulars d'autoritzacions d'abocament al mar hauran de remetre anualment a la Direcció General d'Ordenació del Territori un control de seguiment. Aquests resultats s'hauran de remetre igualment al Comitè de Posidònia.

El Decret explica que "en el cas que, dels resultats d’aquests controls i els resultats del programa de seguiment que preveu l’article 10, se’n pugui inferir una afecció a la praderia de posidònia provinent d’un abocament, la Direcció General d’Ordenació del Territori, d’ofici, podrà requerir el titular de l’abocament que efectuï les millores necessàries en el tractament de l’efluent per minimitzar-ne l’impacte".

D'altra banda, Podem també s'ha referit al Decret i n'ha fet una valoració positiva. La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha dit que la posidònia és un bosc marí responsable "que la nostra mar tingui vida". En aquest sentit, De la Concha ha dit que el Decret ha d'anar acompanyat d'una tasca de conscienciació perquè les empreses turístiques difonguin el missatge a fi que els seus clients respectin la posidònia i apreciïn el seu valor mediambiental. També ha dit que la seva formació ha presentat al·legacions perquè es destinin recursos de l'impost turístic a l'aplicació d'aquest Decret.

stats