Política 22/09/2020

La manca d'acord tira enrere una declaració institucional del Parlament sobre la Carta dels Drets Lingüístics

La consideració de la llengua catalana com a pròpia de les Illes Balears és un dels punts que han generat polèmica

Maria Llull
2 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet'

PalmaEl Parlament balear no ha pogut tirar endavant aquest dimarts, Dia europeu de les llengües, una declaració institucional sobre la Carta dels Drets Lingüístics per la manca d'acord amb els grups parlamentaris de la bancada de la dreta –PP, Ciutadans i Vox. Així ho ha denunciat el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, als passadissos de la Cambra, on ha lamentat que hi hagi "grups negacionistes de la unitat de la llengua catalana" i ha recordat, en paraules d'Isidor Marí, que "el model lingüístic de les Illes Balears és constitucional i legítim".

Mas ha assenyalat que un dels punts del conflicte del text ha estat la consideració de la llengua catalana com a "pròpia de les Illes Balears", i ha indicat que ni el PP, ni Cs ni Vox volien que aquesta frase s'inclogués en el text definitiu.

Per part de Cs, la diputada Patricia Guasp ha criticat "que es vulgui treure de context el Dia europeu de les llengües" amb una declaració "que no té res a veure amb l'essència d'aquest dia". Guasp ha explicat que, malgrat que el partit taronja "estava disposat a consensuar una declaració institucional", se'ls va dir "que no hi havia hagut acord i que ja no continuava endavant".

El diputat del PP, Toni Costa, ha assegurat que el seu partit "no s'ha negat a signar la declaració institucional" i que acceptava que "aparegués la llengua catalana tal com diu l'Estatut". "Estàvem negociant que aparegués també que les dues llengües se situaven en pla d'igualtat", ha continuat Costa, en referència també al castellà, a més d'indicar que altres grups s'han negat a recolzar aquesta darrera premissa.

Per part de Vox, la formació d'extrema dreta ha acusat l'esquerra de "manipular la Carta dels Drets Lingüístics per imposar el català". "És un exercici de cinisme per part dels que menyspreen els castellanoparlants", ha manifestat el partit mitjançant una nota de premsa.

stats