Política 12/11/2020

ERC i Cs avalen la tramitació dels pressupostos però alerten Sánchez que ha d'escollir

Montero considera que l'enfortiment d'Arrimadas "és bo per a la política espanyola"

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
4 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat d'esmena a la totalitat dels pressupostos del 2021.

MadridEl Congrés comença oficialment el compte enrere per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2021. Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dijous donar la volta per complet al debat que el febrer del 2019 va marcar el punt final a la legislatura que el va portar a la Moncloa i va conduir a dues eleccions generals consecutives. Si el febrer de l'any passat ERC i el PDECat, així com el PP i Ciutadans, van tombar els pressupostos generals de l'Estat, aquest dijous el Congrés ha donat llum verda a la tramitació dels comptes, i ha superat el debat d'esmenes a la totalitat per àmplia majoria. Sota el braç, el president espanyol ja té la quadratura del cercle anhelada: sumar el bloc de la investidura i Ciutadans.

Amb només 150 vots a favor de les esmenes a la totalitat i 198 en contra. Un escenari gairebé oposat al del 2019: amb 191 vots en contra i 156 vots a favor i una abstenció. Però els resultats d'avui són només un miratge. Tant ERC com el partit d'Inés Arrimadas ja han deixat clar que la Moncloa haurà d'escollir, però que tenen intenció de seure a negociar les esmenes parcials fins a l'últim minut. Les pròximes tres setmanes seran crucials. I l'avançament del sí d'EH Bildu anticipa un escenari de suport del bloc d'investidura. Cs, en aquest cas, hauria de decidir si abstenir-se o votar en contra. Arrimadas ha deixat clar que no vol baixar del carro malgrat les turbulències. "Aquí tenen una mà estesa fins al final. No podran dir que no tenien cap altre opció", ha dit a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha vist un "espai ampli" per arribar a un acord amb els taronges.

ERC i Cs avalen la tramitació dels pressupostos però alerten Sánchez que ha d'escollir

ERC, a diferència de Junts per Catalunya i la CUP, té ganes d'estar en l'equació per combatre les "enormes xifres de desigualtat" a Catalunya. El seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, ha justificat que la seva formació negociï els pressupostos per la necessitat de ser una força "útil". "ERC no és menys patriota ni menys independentista per dir això", ha apuntat durant una intervenció de 20 minuts plena de retrets a JxCat. I és que el primer debat sobre els pressupostos generals de l'Estat a Madrid ha fet implosionar les diferències latents entre els partits independentistes catalans. Si dimecres la portaveu de Junts per Catalunya, Laura Borràs, retreia a ERC i els seus excompanys de files, els quatre diputats del PDECat, que donessin un "sí gratis" als comptes, avui Rufián ha emfatitzat que els republicans són a Madrid perquè "passin coses" enfront de la "màgia" que defensen altres. "I qui digui que això és una traïció al poble de Catalunya és perquè s'ho pot permetre. Perquè porta massa temps passejant bosses de Michael Kors al carrer", ha afegit en al·lusió al bolso que acostuma a dur Borràs. De fet, mentre criticava la portaveu de Junts, admetia que subscrivia en part l'esmena presentada per "l'extraordinària companya Mireia Vehí", la portaveu de la CUP al Congrés.

L'equilibrisme de la Moncloa

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha hagut de passar tot el debat d'avui fent equilibris. Ahir li va ser fàcil, havia de respondre als partits que han presentat esmenes a la totalitat. Però aquest dijous el PSOE s'ha quedat totalment sol defensant que Ciutadans es mantingui en l'equació, mentre que ERC, EH Bildu, el PNB i el mateix soci de coalició, Unides Podem, han llançat dards contra l'estratègia d'Arrimadas. Les cartes s'han posat finalment sobre la taula i Rufián ha acusat els socialistes d'acostar-se a Ciutadans per "abaratir" el preu de la negociació amb ERC, mentre que la líder taronja ha justificat la necessitat de ser "útil" a diferència del PP i Vox. Montero li ha recollit el guant, agraint-li la "valentia" per haver-se carregat a l'esquena la difícil tasca de virar l'estratègia del partit ara que fa un any que Albert Rivera en va deixar la presidència. De fet, ha arribat a dir que l'enfortiment de Ciutadans, que actualment només té deu escons poc decisius, "és bo per a la política espanyola".

Els pressupostos són clau per donar aire a la legislatura, però en la batalla pels suports el que s'hi cou és per una banda el rumb que prendrà, però també l'equilibri de forces en unes pròximes eleccions. La pugna en el si de la coalició de govern a Espanya és descarnada: el PSOE busca amb Ciutadans rebaixar la influència de Pablo Iglesias, mentre que el partit lila tem no poder justificar al seu electorat l'abraçada de just fa un any amb Pedro Sánchez. De fet, el mateix Rufián ha aconsellat a Podem vigilar quan es pacta amb partits més a la dreta, perquè ERC ja porta cinc anys d'experiència a la Generalitat. El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha col·locat directament Cs fora del pressupost. "Vagi amb compte no aprovi uns pressupostos socialcomunistes", ha alertat a Arrimadas. La mateixa ministra Montero ha reconegut les pressions per part dels socis de govern des de la tribuna del Congrés i se l'ha pogut veure parlant de forma acalorada amb el portaveu lila just abans de la votació.

En l'àmbit català els republicans busquen demostrar que és possible el diàleg amb el govern de Pedro Sánchez mentre que Junts per Catalunya manté la polarització. A efectes pràctics, Montero només ha donat per fets dos suports després del debat de dos dies: els del PNB, sempre present en les negociacions a Madrid –tot i que ara els ha aparegut un nou competidor, EH Bildu–, i els dels quatre diputats del PDECat –que han posat sobre la taula dues condicions que ja s'estan negociant a l'executiu espanyol.

stats