Política 02/06/2021

Les darreres hores de MÉS com a coalició: l'assemblea ecosobiranista aprovarà divendres constituir-se en partit polític

La formació triarà els candidats al Parlament i als consells l'octubre que ve

3 min
El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, durant la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaMÉS per Mallorca viu les seves darreres hores com a coalició formada pel PSM, IniciativaVerds i ERC. L'assemblea general de la formació ecosobiranista aprovarà divendres que MÉS es constitueixi a partir d'ara com a partit polític, tal com ha explicat aquest dimecres el coordinador ecosobiranista, Antoni Noguera, qui ha destacat el caràcter simbòlic "molt evident" d'aquest canvi, més enllà del vessant purament jurídic. "Era important que MÉS es formàs com a partit polític i transcendís el fet de ser una coalició", ha comentat Noguera davant dels mitjans de comunicació. Segons el coordinador, aquest canvi "confirma que MÉS és actor polític de present i de futur".

"Les bases del nou partit seran molt clares i reflectiran el que som: un partit democràtic amb caràcter assembleari", ha continuat Noguera, a més de destacar "el pluralisme polític" de la formació ecosobiranista. "Som l'única formació política de l'Estat que pot aglutinar un espai polític tan ampli, que va des del sobiranisme d'esquerres fins a l'esquerra ecologista", ha subratllat. El coordinador també ha remarcat que, a més dels acords presents amb partits municipalistes com els Independents d'Artà, un dels objectius del nou partit serà "créixer i incorporar figures de partits associats".

Que MÉS fos un partit va ser un dels tres objectius que es va marcar Noguera en arribar a la coordinació fa un any i mig. Un altre va ser "aprofundir ideològicamernt el partit". "No podia ser que el projecte estigués vinculat a les eleccions. Havíem de transcendir ideològicament i dibuixar el país dels propers 15 anys". La síntesi d'aquesta tasca es presentarà el 18 de juny a Palma. "Hem establert el full de ruta a curt, mitjan i llarg termini: defensam el sobiranisme d'esquerres, a més de ser un partit ecologista i feminista", ha comentat.

En tercer lloc, el coordinador ecosobiranista ha recordat que el ja partit triarà els candidats al Parlament i als consells insulars el proper octubre, i que la direcció de la formació es renovarà al novembre. A partir d'aquí, "l'objectiu serà preparar les eleccions de 2023 i millorar els resultats de 2019", ha dit. "Hi ha hagut un full de ruta clar que hem treballat internament perquè sigui possible", ha continuat. Noguera ha considerat que "MÉS ha de ser la casa comuna de l'esquerra progressista, l'esquerra útil de Mallorca". Per això, la formació està oberta a "l'adhesió d'altres partits que acceptin els estatuts i objectius". El coordinador ha posat com a exemples els ajuntaments de Búger i Campanet, on "el PSOE no ha estat l'esquerra útil i ha preferit pactar amb la dreta". "MÉS és i serà un referent. Quan la gent voti MÉS, estarà segura que vota esquerra, ecologisme i sobiranisme", ha remarcat Noguera, a més d'assegurar que no es presentarà com a candidat. "Ho he dit moltes vegades. Si el partit decideix que continuï el meu compromís com a coordinador, estaré a disposició del candidat o candidata", ha indicat.

Quant a la crisi que hi va haver a MÉS al començament de la legislatura –els llavors coordinadors, Bel Busquets i Guillem Balboa, varen posar sobre la taula la proposta que Vicenç Vidal, Fina Santiago i Miquel Ensenyat no fossin consellers ni senador autonòmic–, Noguera ha manifestat que calia "superar les divisions" i que el camí a seguir és "prendre les decisions amb grans consensos". "S'han de deixar enrere decisions que qüestions internes varen tapar el rèdit polític de la legislatura passada, com la llei de fosses o l'ampliació de Cabrera", ha assenyalat. Segons el coordinador, la militància de MÉS "demanava una passa per superar algunes qüestions" i constituir la formació "com a partit, fer una casa comuna i superar les sigles de partit". "Cal ser nítid amb el nostre ideari, no renunciar als nostres principis, no cometre errades estratègiques i començar a treballar perquè els resultats de 2023 siguin millors que els de 2019", ha comentat.

Pel que fa a la dissolució del PSM, Iniciativa i ERC dins MÉS per Mallorca, Noguera ha defensat que MÉS és "una realitat que els transcendeix" i que "recull la seva herència". "Aquesta decisió ha estat "una iniciativa de consens dels tres partits" que formen part de la fins ara coalició. "Això no té marxa enrere", ha remarcat. D'altra banda, els ecosobiranistes també treballen en una marca estable amb Més per Menorca i Ara Eivissa per arribar a Madrid. "Estam en converses. Quan s'hagi de comunicar l'acord, que esper que sigui prest, ho comunicarem", ha dit Noguera. Quant al possible candidat al Congrés, Noguera s'ha limitat a apuntar que "a ningú se li escapa la bona feina de Vicenç Vidal al Senat".

stats