Política 02/08/2018

Sanció a Cursach per haver desprotegit les cases de Son Cabrer

La casa figura al catàleg d'edificis de Palma amb un grau de protecció B, cosa que obliga el propietari a mantenir-ne l'estructura en condicions

Aina Riera Serra
2 min
Les cases de Son Cabrer amb un cartell del gimnàs Megasport, propietat de Bartolomé Cursach

PalmaQuan Bartomeu Cursach va adquirir les cases de Son Cabrer, l'any 2003, per un valor de 13,5 milions d'euros, poc devia imaginar que tindria tantes dificultats per treure rèdit de la compra. Avui dia la finca continua tenint la qualificació de sòl rústic i les cases estan protegides pel catàleg d'edificis de Palma.

L'Ajuntament vigila de prop la possessió i ha donat ordre al Grup Cursach que en rehabiliti la coberta de les cases, que es troba en greu estat de deteriorament. De moment, la propietat no hi ha intervingut i és per això que Cort ha obert un expedient sancionador. Se sospita que la intenció de Cursach és deixar que l'edifici es deteriori i que perdi tot el seu valor fins que caigui. Però el consistori recorda que la possessió té una figura de protecció B, que obliga els propietaris a mantenir i protegir l'estructura de les cases. I especifica que, en cas que la casa o l'habitatge es deteriorin fins que s'hagin d'enderrocar, és el propietari, en aquest cas Cursach, qui l'hauria de rehabilitar i refer de nou.

El consell de gerència va aprovar el juny del 2017 una ordre d'execució de mesures cautelars per garantir les condicions de seguretat i salubritat de l'edifici. Bartomeu Cursach va demanar que Cort declaràs la possessió en estat ruïnós però, de moment, aquesta petició no s'ha tingut en compte.

ARCA, per la seva banda, també ha demanat a Cort que vetlli pel manteniment d'aquestes cases, a causa del seu valor patrimonial. Considera que és urgent reparar-ne les teulades i revisar-ne les bigues de fusta. L'associació de protecció del patrimoni també ha sol·licitat al consistori que obligui Cursach a retirar els anuncis publicitaris que hi ha a la finca, que fan propaganda dels seus propis negocis.

Tractes de favor

Les cases de Son Cabrer estan situades en un terreny de 142.000 metres quadrats, prop de l'hospital Son Espases. Bartomeu Cursach va presentar diferents projectes per urbanitzar la finca, entre ells un centre geriàtric. Però cap d'aquestes propostes va prosperar, ja que continua sent sòl rústic, no disposa de l'interès general i, per tant, no s'hi pot edificar.

En el marc de l'operació Sancus, la presumpta trama de corrupció policial, es va descobrir que el Grup Cursach va rebre tractes de favor per part d'alguns funcionaris de l'Ajuntament i de la Guàrdia Civil, que varen fer els ulls grossos pel que fa als permisos d'obres del gimnàs Megasport i a l'hora de permetre l'abandonament d'un munt d'enderrocs, procedents d'aquesta obra, a la finca de Son Cabrer.

L'empresari també va haver de comparèixer davant una comissió d'investigació del Parlament perquè se sospitava que el magnat de l'oci nocturn havia obtingut informació privilegiada de la futura construcció de l'hospital Son Espases per part de l'expresident del Govern, Jaume Matas. I és que Cursach va adquirir la finca dotze dies abans que Matas anunciàs la construcció de l'hospital de referència. Però Cursach ho va negar tot.

stats