Cs desapareix a Madrid i agreuja la seva crisi interna

El partit taronja no sobreviu a l’avançament electoral

i
ANNA MASCARÓ
2 min
El candidat de Ciutadans a les eleccions madrilenyes, Edmundo Bal.

BarcelonaCiutadans ha perdut la representació a l’Assemblea de Madrid, i no per previsible el resultat fa menys mal a la formació taronja, que no obté cap escó. Es tracta d’una nova manifestació de la fase de demolició en què es troba el partit que fa només dos anys havia obtingut 26 escons a la mateixa cambra. Per a molts, aquesta pot ser l’estocada final, encara que el candidat sobrevingut, Edmundo Bal, va intentar ahir temperar els ànims dels quadres taronges que s’havien bolcat en una campanya perduda mentre veien com molts dels seus companys saltaven del vaixell per anar al PP.

“Dugueu el cap molt alt perquè demà seguirem treballant per aquest projecte”, va dir. Inés Arrimadas -que ahir no va comparèixer- va situar-lo com a cap de llista en un intent desesperat de salvar els mobles a la comunitat després d’uns mesos llastimosos per la formació. La pèrdua de 30 escons a les catalanes va ser el primer acte d’un drama que va continuar amb la moció de censura fallida a Múrcia i l’avançament electoral a Madrid. Mentrestant, la sagnia de baixes orquestrada pels de Pablo Casado no cessa.

Un missatge electoral difícil

Cs era conscient que s’ho jugava tot i va implicar-se a fons en la campanya, en què va buscar encarnar l’esperit de la moderació damunt la bronca que va regnar entre la resta de partits. El partit va mobilitzar els seus amb l’esperança d’un miracle que els permetés arribar al llindar del 5% dels vots: militants i càrrecs de tot l’Estat es van desplaçar a Madrid. Arrimadas va aconseguir fins i tot recuperar figures destacades com Javier Nart o Toni Roldán, que el 2019 van abandonar Cs descontents amb Albert Rivera, i en aquesta ocasió van tornar a donar suport al partit -no pas com l’exlíder taronja, que ha mantingut un silenci sonor-. Però el missatge electoral de Cs era difícil de col·locar. Bal apostava per reeditar un acord de govern amb Isabel Díaz Ayuso malgrat que la conservadora va convocar els comicis per sorpresa i va destituir els consellers de Cs. El seu espai ha acabat directament en mans de la presidenta madrilenya. S’obre un nou període en què la direcció ha de donar respostes a les bases i, sobretot, ha de decidir si persistir en l’intent de fer surar el partit. No els queden més asos a la màniga.

stats