Creix la tensió entre PSOE i Unides Podem per la reforma laboral l'endemà de la reunió de crisi

Els socialistes exigeixen ser presents a la negociació i Díaz esclata: "El debat que tenim no és sobre metodologia"

4 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, al congrés de Comissions Obreres

MadridLa tensió entre el PSOE i Unides Podem per la reforma laboral ha pujat uns quants graus, després d'evidenciar que ni tan sols coincideixen en quines són les discrepàncies. Si els socialistes han assegurat que hi ha un problema de "metodologia" -en altres paraules, sobre qui ha de formar part de les converses-, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha deixat clar des de Roma que el debat gira al voltant dels continguts. "Les raons metodològiques no existeixen", ha subratllat la ministra de Treball, que ha explicat que ha instat a reobrir en el si de l'executiu el debat sobre el fons. "Jo pensava que ja s'havia suscitat, però si cal reobrir-lo, s'obre", ha afirmat.

La reunió d'aquest dilluns entre socis no va desencallar res, més aviat al contrari. Unides Podem la va sol·licitar després que el ministeri d'Economia, liderat per Nadia Calviño, demanés a Díaz coordinar la negociació en el marc del diàleg social amb sindicats i patronal. Aquest dimarts la mateixa Calviño ha afirmat que no posa obstacles al lideratge de Díaz a la taula, però la Moncloa ha deixat clar que la part del PSOE ha de tenir veu en les converses.

"És una reforma tan important, tan transcendental, que sembla raonable que el ministeri d'Inclusió i Seguretat Social participi en els debats, o el d'Educació en aquells aspectes que l'afecten, com la formació professional", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez. "Qui lidera és el ministeri de Treball, però sembla raonable que hi participin altres ministeris", ha afegit. En canvi, Díaz planteja un acord previ dins l'executiu per portar una sola veu a les reunions del diàleg social.

L'espai lila es queixa que fa mesos que l'equip de la ministra de Treball ha liderat les converses, i aquest dilluns, després de la reunió amb el PSOE, va concloure que, en realitat, hi havia diferències en el fons. Unides Podem va posar el debat sobre la taula, però la reunió va acabar sense acord. "És el pa de cada dia", ha afirmat aquest matí el portaveu al Congrés, Pablo Echenique, que ha constatat que "gairebé totes les reunions amb el soci són afables però acaben sense acord, excepte l'última". És a dir, que per desencallar les diferències acostumen a caldre moltes trobades, fins que l'última dona fruits.

El malestar és gran a Unides Podem i s'incrementa pel fet que el PSOE tregui ferro a les divergències. "Les hem d'emmarcar en la normalitat de l'intercanvi d'impressions", ha afirmat el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez. Segons el seu diagnòstic, les diferències entre socis no són sobre el contingut, sinó sobre "el mètode". Més tard, en l'habitual roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, s'ha expressat en el mateix sentit.

Sota el pretext de la "transversalitat" i la "coordinació entre ministres" que addueix el PSOE, Unides Podem hi veu un intent de diluir els plantejaments de la reforma laboral. "He instat a un debat en el si del govern per delimitar el contingut de la reforma laboral. Jo pensava que estava tancat, perquè el debat sobre els continguts el vam tenir abans del desembre del 2020 i de remetre el component 23 [el que té a veure amb la reforma del mercat de treball] a la Comissió Europea", ha remarcat Díaz, que ha comparegut a la capital italiana després de reunir-se amb el seu homòleg, Andrea Orlando.

Falta de concreció del PSOE

"Crec que una vegada coneguem les diferències, podrem avançar. El president del govern [Pedro Sánchez] ha dit que es compromet a derogar la reforma laboral del PP. Doncs vegem els continguts i quines són les discrepàncies", ha afirmat la vicepresidenta segona. Fonts de Treball insisteixen en la idea que el PSOE no ha traslladat amb què exactament no està d'acord exactament de la reforma legislativa del mercat laboral. Tot i les preguntes dels periodistes, Rodríguez no ha volgut concretar en què està d'acord i en què no el govern espanyol sobre els aspectes claus del projecte de Díaz.

Abans que acabi l'any s'ha de remetre a Brussel·les el pla de reformes detallat per poder accedir a l'ajuda dels fons europeus, de manera que ni uns ni altres preveuen la possibilitat de no arribar a un acord. Però el pla s'ha embolicat. Els dos socis coincideixen que cal solucionar la precarietat, l'alta temporalitat laboral a Espanya i l'elevat atur estacional, però el moviment de Calviño -amb el suport de Sánchez- ha evidenciat que en la concreció de les mesures hi ha diferències. Durant el dia s'han produït converses informals, i aquest dimecres hi ha una reunió del diàleg social que, amb el xoc dins del govern, no ofereix grans perspectives d'avenços.

"Sempre soc l'última en aixecar-me d'una taula. No me n'aixeco mai. Sempre treballo per arribar a un acord. Portem des del 17 de març tots els dimecres treballant amb rigor i serenitat en el si de la taula de diàleg social", ha insistit Díaz. En la petició de claredat al PSOE, a més, la ministra de Treball ha recordat que es va reunir aquest dilluns amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, i que no va posar "obstacles als plantejaments que s'estan fent en nom del govern".

A més a més, la tensió entre els dos socis s'ha traslladat a altres àmbits, com ara la llei d'habitatge. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, havia demanat comparèixer avui a la roda de premsa després del consell de ministres per explicar els aspectes que afecten el seu departament, però la secretaria d'estat de Comunicació ho ha desestimat. Com a resposta, Belarra ha penjat un vídeo a Twitter fent la seva pròpia valoració.

La crisi també coincideix amb el malestar provocat per la decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de retirar l'escó al diputat de Podem Alberto Rodríguez.

stats