Política 27/11/2018

Cosme Bonet diu a l'oposició que "té enveja" dels pressupostos del Consell de Mallorca

El conseller d'Economia i Hisenda de la institució insular tira endavant els comptes per al 2019, malgrat les esmenes a la totalitat de PP, El Pi i Ciutadans

Maria Llull
3 min
Imatge d'arxiu del ple del Consell de Mallorca.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat els pressupostos per al 2019 amb 17 vots a favor, 14 en contra i 1 abstenció. Durant el debat, que s'ha allargat més de quatre hores, el conseller d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha acusat els partits de l'oposició de "tenir enveja" dels comptes per al proper any, els quals, segons Bonet, deixaran completament sanejada la institució insular l'any 2020. "Puc entendre que hi hagi enveja", ha dit Bonet. "Durant tota la legislatura hem tingut uns pressupostos que ens han permès gestionar moltes coses. Perquè nosaltres gestionam millor que vostès", ha afegit el conseller.

El Partit Popular, El Pi i Ciutadans han presentat esmenes a la totalitat dels pressupostos, els quals han estat qualificats pel conseller d'Economia i Hisenda com a socials i municipalistes. Precisament el municipalisme dels comptes ha estat un dels cavalls de batalla del debat, sobretot per la reducció de despesa municipal de la institució insular per al proper exercici. De fet, just abans que començàs el debat, el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i batle de Sencelles, Joan Carles Verd, ha intervingut per demanar que es mantinguin les inversions de 10 milions d'euros del Pla d'Obres i Serveis (POS), que ha patit una retallada de 3 milions d'euros per ajudar els municipis afectats per la torrentada de Llevant del passat 9 d'octubre. Cosme Bonet li ha replicat que la institució insular "trobarà aquests 3 milions" retallats, encara que no ha explicat com ho farà.

La portaveu de Ciutadans al Consell, Catalina Serra, ha criticat que els pressupostos contribueixin a "imposar el català" i "provocar un desequilibri lingüístic". "A Mallorca es viu en mallorquí i es crea en mallorquí", ha afirmat durant la seva intervenció.

El conseller d'El Pi, Antoni Pastor, ha fet servir la ironia i ha demanat a Miquel Ensenyat per l'estat de la seva esquena, que li ha donat problemes darrerament. "Dur damunt l'autovia Llucmajor-Campos ha de ser feixuc", li ha retret. Pastor ha qualificat els pressupostos insulars com els "del comiat", fets per "un equip de govern sense esperances ni voluntat de governar". El conseller d'El Pi ha considerat que els comptes són "poc rigorosos" i estan "mal maquillats". "No són uns pressupostos socials, perquè no hi són tots els col·lectius. Què faran amb la gent gran? Tindran menys doblers que l'any passat, igual que les dones maltractades".

Per la seva banda, el conseller del Partit Popular, Mauricio Rovira, ha demanat a Bonet que no s'excusi "en l'herència rebuda". "L'herència és seva i la responsabilitat, també", ha afirmat. "Vostè no hauria de ser conseller d'Hisenda, sinó d'efectes especials en una pel·lícula de terror", ha afegit. Rovira també s'ha dirigit a Ensenyat. "El Consell és per a vostè una joguina vella i rompuda que segur que l'avorreix. Ha permès aquests pressupostos de mentida, per a un any en què no hauran de governar vostès". El conseller popular ha retret que la partida per a publicitat "hagi augmentat 600.000 euros en dos anys" mentre que no s'han executat altres projectes. "On és el centre d'acollida per a famílies en risc d'exclusió? I el centre de menors de la Tramuntana? Per què es retiren cada any doblers de l'IMAS?", ha demanat. "Només saben llevar doblers als ajuntaments de Mallorca, que són els grans damnificats d'aquests pressupostos", ha sentenciat.

El Consell no podrà gastar els 486 milions pressupostats

Bonet ha reconegut que en el proper exercici "s'haurà de fer un sacrifici" per "deixar uns bons comptes per al 2020". El conseller insular ha apel·lat al llarg de tot el debat a les restriccions del pla econòmic i financer de la Llei Montoro per justificar que, malgrat que el Consell de Mallorca tindrà un pressupost de 486 milions el 2019, només en podrà gastar 328. "És un pressupost vigilat per Madrid. Però no ens inventam res, perquè tenim més ingressos que mai". "Si haguessin fet les coses bé, ara no estaríem parlant del Pla econòmic i financer", ha replicat Mauricio Rovira per la seva banda.

stats