Política 27/11/2013

Les Corts Valencianes voten avui la proposició de llei del PP per tancar RTVV

El text autoritza el Consell a extingir, dissoldre i liquidar els mitjans públics valencians

Europa Press
3 min
PROTESTA MULTITUDINÀRIA
 Treballadors, ciutadans i representants de nombrosos col·lectius es van mobilitzar en defensa de RTVV.

ValènciaEls diputats de les Corts Valencianes votaran en el ple d'aquest dimecres la proposició de llei presentada pel grup parlamentari popular que autoritza el Consell a l'extinció, dissolució i liquidació de Radiotelevisió Valenciana (RTVV). Aquest dimarts, el vicepresident i portaveu de l'executiu valencià, José Císcar, va comunicar al comitè d'empresa que no s'havia acceptat el pla de viabilitat proposat per aquest organisme i que, per tant, el Consell es reafirmava en el tancament de la ràdio i la televisió públiques. En un escrit dirigit al president del comitè, el govern valencià justificava que "en l'actual situació econòmica no hi ha temps material de renegociar un nou model organitzatiu ni la seva execució", i assenyalava que "l'alternativa" del comitè és "inconcreta en molts aspectes" i "no dóna solució al problema amb la celeritat i la urgència que es requereix".

Per la seva banda, el comitè va ratificar la seva "total oposició" al tancament i va responsabilitzar d'aquesta decisió "única i exclusivament" el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, "i, per extensió, el Partit Popular" valencià. A més, va advertir que els treballadors "continuaran treballant per mantenir el servei públic als ciutadans, mantenint les ofertes de diàleg, però també a través de la mobilització i, si cal, novament per la via judicial".

En el text que es votarà aquest dimecres a la sessió plenària del Parlament valencià el PP demana a la mesa que "donada la naturalesa i simplicitat" de la formulació de la proposició de llei, i a l'empara de l'article 135 del reglament de la cambra, sigui tramitada pel procediment de lectura única. L'objectiu d'aquesta proposició de llei és suprimir la prestació dels serveis de radiodifusió i televisió d'àmbit autonòmic de titularitat de la Generalitat i, en conseqüència, autoritzar el Consell a l'extinció, dissolució i liquidació de RTVV. D'aquesta manera, se suprimirà la prestació del servei públic de ràdio i televisió de la Generalitat Valenciana, per qualsevol mitjà o canal de difusió, així com la prestació de qualsevol altre servei d'interès general que en matèria de ràdio i televisió proporciona la Generalitat en virtut de les seves competències estatutàries.

Cessament dels consellers

La nova norma derogarà la llei 3/2012 de 20 de juliol d'Estatut de Radiotelevisió Valenciana. Així mateix, autoritza el Consell perquè, constituït en Junta General d'Accionistes, extingeixi RTVV, i el faculta per cessar els membres del consell d'administració de la societat. La proposició de llei explica que, en l'acord de dissolució, es nomenarà una comissió de liquidació composta per tres membres que duran a terme "les actuacions legals i estatutàriament establertes".

A més, el text indica que, a conseqüència de la supressió de la prestació de serveis de ràdio i televisió i la fi de les emissions, es produirà l'extinció dels contractes de treball a la totalitat de la plantilla, i afegeix que RTVV "assumirà les conseqüències econòmiques" resultants del procés de dissolució i liquidació, "amb càrrec a la consignació pressupostària que es preveurà" als pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2014. La proposició de llei també estableix que el govern valencià respondrà, si escau, de les conseqüències econòmiques derivades de la sentència dictada per la sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià el 4 de novembre.

L'exposició de motius d'aquesta proposició de llei, que entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al 'Diari Oficial de la Comunitat Valenciana' (DOCV), explica que la situació econòmica que patia durant els últims anys RTVV va determinar, entre altres mesures, "el redimensionament d'una plantilla que tenia més de 1.600 treballadors". En aquest sentit, recorda que la sentència del Tribunal va declarar nul l'ERO i va obligar a readmetre els més de mil treballadors, però que "aquesta readmissió fa inviable la continuïtat de l'empresa", ja que "la Generalitat no pot assumir-ne" els costos "en uns moments de crisi econòmica i en què l'escassetat de recursos econòmics l'obliga a prioritzar els serveis que es consideren bàsics".

stats