TRIBUNALS
Política 28/12/2018

La corrupció costa 554 milions a les Balears

L’Arxipèlag és la cinquena comunitat amb més doblers perduts a causa d’aquesta mena de delictes

M. Catany/ S. Vidal
3 min
La corrupció costa 554 milions a les Balears

PalmaSon Espases, Can Domenge, Nóos, Over Marketing... Aquests són només alguns noms de la llarga llista de casos de corrupció que s’han jutjat o es jutjaran als tribunals de les Illes Balears i que, per ara, han suposat una mossegada de 554 milions d’euros a l’erari públic. La web casos-aislados.com es fa ressò de la quantitat de doblers dels comptes públics que haurien desaparegut de manera fraudulenta per cada un dels casos de corrupció, n’identifica el grup polític responsable i la comunitat on s’hauria delinquit. A les Illes, la majoria dels 31 casos comptats ja estan jutjats, però encara en queden de pendents de judici.

En el còmput global de l’àmbit estatal, les Illes Balears són la cinquena comunitat amb més casos de corrupció. Per davant, pel que fa a les quanties econòmiques que representa, hi ha Andalusia, Madrid, el País Valencià i Galícia. El rànquing estatal de partits polítics implicats en més casos de corrupció l’encapçala el PP, seguit -per aquest ordre- del PSOE, CDC, UCOR i UPN.

A més de les xifres generals, la pàgina web desglossa cadascun dels casos i especifica la xifra d’allò que s’ha robat o defraudat. Per exemple, a Can Domenge, que va dur l’expresidenta del Parlament balear Maria Antònia Munar (UM) a la presó, es varen defraudar 12 milions d’euros. El cas Can Domenge era una trama per manipular la venda d’un solar públic de Palma en benefici de les empreses Sacresa-Ferratur l’any 2006. Munar, que en aquella època era presidenta del Consell de Mallorca, fou condemnada per aquesta trama a sis anys entre reixes.

El cas Nóos ha estat, sens dubte, el més mediàtic de les Balears, perquè serví per condemnar per primera vegada un membre de la família reial espanyola. El tribunal va jutjar un desviament per valor de més de sis milions d’euros de l’Institut Nóos a través de convenis subscrits amb els governs autonòmics de les Balears i el País Valencià entre els anys 2004 i 2007.

Hi ha casos que encara estan als tribunals, com el d’Over Marketing. L’Audiència de Palma ha de reprogramar els assenyalaments per a la declaració dels testimonis, ja que fa poc més d’un mes una magistrada es posà malalta i es paralitzà el judici. S’estima que el mes de febrer es pugui reprendre. Encara queden per declarar-hi, entre d’altres, l’exregidor de l’Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos i l’exconsellera de Salut Aina Castillo.

La quantia que s’investiga a Over Marketing és de 32 milions d’euros. El cas es considera com el Gürtel balear, perquè hi ha un presumpte desviament de fons públics per beneficiar l’empresa de Daniel Mercado, encarregada de les campanyes electorals del PP els anys 2003 i 2007. És un dels casos que encara farà seure a la banqueta l’expresident del Govern Jaume Matas, que també serà jutjat pel cas Turisme Jove i, el mes de juny, pel suposat sobrecost de la construcció de l’hospital Son Espases. Turisme Jove, que ja es jutjà per als altres implicats, es reobrirà per descobrir si Matas ordenà pagar 108.000 euros a un exregidor de l’Ajuntament de Calvià per compensar la pèrdua d’un contracte.

Tot i que la majoria de casos a les Illes Balears els protagonitzen el Partit Popular o la desapareguda Unió Mallorquina, també hi ha hagut presumptes casos de corrupció entre les files socialistes. Cal recordar el cas d’Eivissa Centre, en què es va investigar Xico Tarrés, que en aquell moment era secretari general del partit a Eivissa, per un presumpte cobrament de comissions en l’adjudicació del projecte de remodelació del centre.

D’altra banda, cinc persones relacionades amb MÉS per Mallorca continuen investigades per l’anomenat cas Contractes, que encara està en fase d’instrucció. Investiga les contractacions des de diferents àrees públiques a Jaume Garau, que va ser director de la campanya política de MÉS.

Casos pendents

Over Marketing

Actualment, s’està jutjant a l’Audiència de Palma. S’han de reprogramar les declaracions dels diferents testimonis.

Turisme Jove

Es va reobrir per jutjar únicament l’expresident Jaume Matas. Tindrà lloc el proper mes de febrer a l’Audiència.

Son Espases

Serà el darrer judici per a l’expresident Matas i està previst que comenci el 10 de juny.

Palma Arena

La peça principal del cas, que n’investiga un sobrecost, podria acabar arxivant-se i sense judici.

Contractes

Encara s’investiga si des de MÉS per Mallorca es varen afavorir empresaris afins.

Excap de la Policia Judicial

El Jutjat d’Instrucció número 1 investiga, des de fa mesos, un presumpte cas de suborn per part dels clans de droga de Son Banya a l’excap de la Policia Judicial Antoni Cerdà i a l’inspector Antoni Suárez.

stats