Política 12/12/2018

El preu de la corrupció a les Illes Balears: 554 milions d'euros, de moment

Segons la pàgina web Casos-Aislados.com, l'Arxipèlag és la cinquena comunitat amb més casos de l'Estat

M.c.
2 min
El recinte del Palma Arena, escenari habitual de competicions esportives i darrerament de drames polítics.

PalmaEls casos de corrupció omplen, des de fa anys, l'actualitat diària dels mitjans de comunicació. El cas Son Espases, el cas Can Domenge, el cas Cursach, el cas Nóos... Aquests són només alguns noms de la llarga llista de casos de corrupció que es poden trobar a les Illes Balears. I en aquest punt es planteja una pregunta: quin cost tenen tots els casos de corrupció per a les Illes?

Segons Casos-Aislados.com els casos de corrupció costen a la Comunitat Autònoma un total de 554 milions d'euros, de moment. Aquesta xifra representa la quantitat de doblers defraudat o robat. En xifres, les Illes són la cinquena comunitat autònoma que més casos de corrupció té i està per darrere d'Andalusia, la Comunitat de Madrid, el País Valencià i Galícia.

Per partits, els casos de corrupció que han provocat més despeses a escala estatal han estat, per ordre, PP, PSOE, CDC, UCOR i UPN. Aquesta xifra es complementa amb el percentatge de corrupció generada pels partits, ja que del total de casos de corrupció un 51,4% correspon al PP.

Els doblers robats o defraudats d'alguns casos de les Illes

A més de les xifres generals, la pàgina web desglossa cadascun dels casos i n'especifica el cost robat o defraudat. Per exemple, en el cas Can Domenge, que va tancar Munar, expresidenta del Consell de Mallorca i dirigent de la Unió Mallorquina, a la presó, es van defraudar 12 milions d'euros.

El cas Nóos, que va implicar per primera vegada un membre de la casa reial en un cas de corrupció, va tenir un cost de 6.100.000 euros. Un altre exemple és el cas Over Màrqueting, que va implicar el PP i Jaume Matas en la trama i que ha suposat la desaparició de 32 milions d'euros.

En aquest sentit, també s'ha de fer referència al cas Palma Arena, un espai esportiu que s'ha anat convertint, a poc a poc, en un escenari de corrupció. El cost total d'aquesta trama ha estat de 60 milions d'euros. En l'àmbit bancari, un dels casos més coneguts a les Illes Balears ha estat el de Sa Nostra, que ha suposat un cost de quasi 80 milions d'euros, segons exposa la pàgina web.

stats