Política 21/07/2020

El Parlament valida el decret que tindrà "tolerància zero" contra qui incompleixi les normes covid-19

Cap partit ha votat en contra de la normativa que obliga a dur sempre la mascareta al carrer, però el PP, Vox i El Pi s'han abstingut

K. O.
4 min
Vianants, a Palma, la majoria amb el nas i la boca tapats per mascaretes.

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha validat aquests dimarts el Decret llei 11/202 elaborat pel Govern. La iniciativa recull multes d’entre 100 i 600.000 euros en funció del tipus d’infracció de la normativa sanitària i de seguretat, i obliga a dur sempre la mascareta al carrer excepte a la platja, a la piscina, a la feina i per fer esport. La consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha assegurat que mostraran "tolerància zero" contra qui incompleixi les normes i amenaci "la seguretat de tots". La normativa estarà vigent fins que el govern de l’Estat declari finalitzada la crisi sanitària ocasionada pel covid-19.

El Partit Popular, Vox i El Pi s'han abstingut, mentre que el PSIB, MÉS per Mallorca, Unides Podem, Ciutadans i el Grup Mixt hi han votat a favor. Les mateixes formacions que s'han abstingut han demanat que la proposta del Govern fos tramitada com a projecte de llei, però la petició ha estat rebutjada per 30 vots en contra per part del PSIB, Unides Podem, MÉS i el Grup Mixt. En aquest cas, Ciutadans sí que s'ha sumat a la petició d'El Pi, el PP i Vox perquè es pogués tramitar de manera diferent.

La diputada del PP, Núria Riera, ha criticat que la proposta del Govern no s'hagi tramitat com un projecte de llei i ha qualificat la normativa validada com un "decret Frankenstein". També ha afirmat que veuen bé que sigui obligatori l'ús de la mascareta al carrer, però ha criticat que "s'actuï amb improvisació" i "a cop de titular", referint-se a l'Executiu balear. Durant la intervenció la popular ha aprofitat per reclamar que es facin proves a totes les persones que arriben a les Illes, especialment les provinents de les ciutats amb més infectats per coronavirus, com Barcelona i Saragossa, i que s'incentivi el pagament de les mascaretes.

El diputat d'El Pi, Joan Melià, ha considerat que el decret "no és la norma més adequada per reaccionar davant l'incompliment de qui no dugui mascareta", i ha afegit que és "clarament millorable". També ha lamentat que "limiti" drets fonamentals i que hi havia altres mecanismes "més respectuosos" a l'hora de tramitar una normativa com aquesta. La diputada de Vox, Idoia Ribas, ha arribat a dir que "per moltes normes que faceu, sense saber governar, tota la resta sobra".

Entre els partits que han votat a favor del decret, el diputat de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat a l'Executiu que no abandoni el factor pedagògic perquè la ciutadania prengui consciència sobre la situació sanitària actual. La diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha fet una crida a la responsabilitat individual perquè tothom es posi mascareta. La diputada del Grup Mixt, Sílvia Tur, ha considerat que "abans que passi un mes, hauran de rectificar el decret perquè s'adonaran que no té l'efectivitat que cercau", i ha afegit que hi han donat suport per "responsabilitat".

Infraccions lleus

Es preveuen sancions d’entre 100 i 3.000 euros

Es consideren infraccions lleus l’incompliment de l’obligació de l’ús de les mascaretes; que els establiments oberts al públic no informin els usuaris dels horaris, els aforaments, la distància social i l’ús de mascareta, i l’incompliment dels límits d’aforament en establiments i activitats de menys de 15 persones. El el cas de les mascaretes, la sanció serà de 100 euros, segons va tipificar el govern espanyol. Segons el decret balear, s’haurà de dur en tot cas pel carrer, els edificis d’ús públic i els cotxes privats, si els ocupants no són convivents. No caldrà fer-ho a platges ni a piscines, i tampoc a bars ni a restaurants en el moment de consumir. El Govern ha donat uns dies de marge perquè els residents i els turistes en puguin estar assabentats.

Infraccions greus

Les sancions van dels 3.001 als 60.000 euros

Són infraccions greus organitzar o participar en reunions, en festes o en actes, tant si són públics com privats, on hi hagi aglomeracions i no es compleixin les mesures de prevenció. En aquest cas, la normativa del Govern fixa el límit de les reunions socials i familiars en 70 persones a l’aire lliure i 30 en espais tancats. D’altra banda, a les noces i esdeveniments oficials, religiosos o civils es pot arribar a les 250 persones en un espai exterior i a 150 en cas d’un de tancat. En tot cas, s’haurà de portar la mascareta si no es pot mantenir el metre i mig de distància de seguretat. L’incompliment reiterat de les instruccions de les autoritats i conductes de risc per a la salut de la població també entren dins aquesta categoria.

Infraccions molt greus

Les sancions seran d’entre 60.001 i 600.000 euros

El Govern classifica entre els actes més greus la comercialització de reunions, festes o actes, tant en espais públics com en espais privats, en què les aglomeracions impedeixin aplicar les mesures de prevenció. És precisament l’obtenció d’un benefici econòmic la que marca la diferència entre les infraccions greus i les molt greus a l’hora d’organitzar una festa. També seran infraccions molt greus incomplir els aforaments màxims a locals o activitats de més de 150 persones; no respectar les prohibicions relatives a l’obertura de locals o l’obligació d’inhabilitar les pistes de ball en els locals d’oci nocturn, així com imcomplir de manera reiterada els requeriments de les autoritats. En aquests casos, el Govern també podrà tancar els establiments infractors i prohibir-ne l’activitat durant un temps màxim de tres anys. Pel que fa als habitatges turístics, se'n podrà prohibir la comercialització, també durant tres anys com a màxim.

stats