Política 29/10/2020

El govern català tanca Catalunya a partir d'aquesta nit i confina els municipis els caps de setmana

Tot apunta que es mantindria la recomanació de fer teletreball i les escoles obertes

Ara
4 min
Catalunya tindrà el 2021 una eina per millorar la predicció d’epidèmies

Barcelona"És el moment de l’aturada social, de quedar-se a casa per mantenir allò imprescindible. És un dic de contenció de l’epidèmia", ha advertit el vicepresident ara amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès. És el toc d'atenció amb el qual ha precedit el seguit de mesures que el Govern ha pres per reduir la transmissió del coronavirus. Així, l'executiu ha confirmat que Catalunya es tanca de manera perimetral durant almenys 15 dies. A més, els caps de setmana, el govern català també ha donat llum verda a un tancament intern per municipis, per reduir la mobilitat. Aragonès també ha advertit que les noves restriccions venen acompanyades d'un paquet d'ajudes de 300 milions d'euros addicionals pels sectors més afectats.

Així doncs, a partir d'aquesta nit estarà prohibit entrar o sortir de Catalunya si no és per a qüestions justificades com ara les sanitàries, laborals, per a cures de persones dependents o per a qüestions educatives. A més, els municipis tancaran des de divendres a dilluns, ha detallat la portaveu del govern català, Meritxell Budó. Com a excepció es podràn desplaçar dins la mateixa comarca les persones que vulguin fer una visita als cementiris els dies 31 d'octubre i 1 de novembre.

Budó també ha demanat que els desplaçaments es facin només per a visitar la bombolla familiar o ampliada, és a dir, "el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, o cuidadors o les persones de suport". Queda prohibit fer reunions de més de sis persones si no és perquè la bombolla familiar ja supera aquesta xifra o per motius laborals. Pel que fa a la mobilitat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha estat clar: "Volem evitar qualsevol sortida de cap de setmana, però hem de tenir present que demà la gent seguirà fent la seva vida normal perquè ha d’anar a treballar i evidentment ho podrà fer i estarà justificat", ha matisat el conseller, que ha recordat que les mesures entren en vigor aquesta mateixa nit de dijous a divendres.

El president substitut ha subratllat que ara és prioritari reduir la ràtio de contagis per sota de l’1 per tal de mantenir un volum de casos assumibles pel sistema sanitari, que ha de poder continuar atenent les necessitats ordinàries de la població. "Això vol dir situar-nos al llindar del miler de casos diaris", ha especificat Aragonès, que ha subratllat la necessitat de frenar el creixement als nivells dels mesos d’agost i setembre. D’aquí quinze dies, ha apuntat, es veurà si les mesures funcionen i es poden flexibilitzar.

Restaurants, comerços i oci

També es tancaran els centres comercials i els locals més grans de 800 metres quadrats (que podran adaptar-se i obrir limitant la superfície. Els establiments minoristes només poden obrir si tenen menys de 800 metres i amb un aforament del 30%. Els actes religiosos també es limiten a aquest aforament. Els restaurants romandran tancats, només amb l'opció de menjar per endur i a domicili, amb l'excepcio dels restaurants dels hotels per a clients o per a treballadors.

Se suspenen les activitats culturals. Tancaran teatres, cinemes i auditoris mentre que els arxius, els museus i les sales d'exposicions o galeries poden obrir al 33% d'aforament. Les biblioteques només poden obrir per recollir o entregar documents en préstec.

També s'anul·len totes les activitats de lleure, les extraescolars i les competicions esportives no professionals. El mateix passarà amb els parcs i fires d'atraccions i les activitats lúdiques. Els parcs i jardins, en canvi, estaran oberts fins les 20h.

Educació i teletreball

En el terreny de l'educació, es mantenen com a excepció les escoles d'adults i les oficials d'idiomes, que no es consideren extraescolars, i en canvi el Govern obligarà a fer classes online als cursos de Batxillerat, FP i Universitats. Només es podran fer presencials les activitats imprescindibles, com els exàmens o les pràctiques. Les escoles, en canvi, es mantenen obertes.

El govern català també demana que es limiti al màxim la mobilitat dels treballadors amb el foment del teletreball. "Si és impossible fer teletreball, doncs caldrà ser flexibles amb els horaris", ha apuntat Budó. Malgrat aquestes mesures, el transport públic se seguirà oferint al 100%, per evitar les aglomeracions.

Ajuda de 300 milions addicionals

Aragonès ha remarcat que totes aquestes mesures s'aplicaran conjuntament amb un nou paquet d'ajudes econòmiques per valor de 300 milions d'euros. D'aquests recursos, el vicepresident econòmic ja ha detallat que 50 milions seran per ajudar el sector cultural, de lleure i esportiu i 50 milions més per als bars i restaurants i oci nocturn (que se sumen als 40 milions que ja es van activar fa 15 dies.)

A més, hi haura 200 milions d'euros destinats directament "a les persones que ho passen malament", ha dit Aragonès, és a dir, a Serveis Socials, per ampliar la Renda Garantida de Ciutadania i per fer aportacions als Bancs d'Aliments. A més també es destinaran diners a la indústria, els sector agroalimentari i el turisme.

Per tal de limitar els efectes sobre els més vulnerables el govern català també ha decidit limitar els desnonaments durant l'estat d'alarma a través d'un decret llei. També es regularà l'impacte de l'IRPF per als treballadors que han tingut un segon pagador com a conseqüència de la seva entrada en un expedient de regulació.

Ahir dimecres fonts del govern català ja van confirmar a aquest diari que les noves restriccions arribarien en forma de tancaments perimetrals. De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va insistir ahir que l'actual decret d'estat d'alarma no permet fer confinaments domiciliaris de cap tipus i va remarcar que el que sí que es podien fer eren mesures de control perimetral "estrictes". D'aquesta manera, malgrat que molts dels epidemiòlegs i científics recomanaven un tancament a casa, el Govern s'hauria inclinat finalment per una fórmula que encaixi dins de l'actual decret.

stats